{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Hipermnezija" Selme Spahić u Narodnom pozorištu

S
20.6.2011. u 16:36
0
0
"Hipermnezija" Selme Spahić u Narodnom pozorištu
0
"Hipermnezija" Selme Spahić u Narodnom pozorištu
U produkciji Hartefakt fonda i Bitef teatra, u nedjelju 26. juna 2011. i u ponedjeljak 27. juna u 20 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će održane premijerne sarajevske izvedbe predstave "Hipermnezija" u režiji Selme Spahić.
U predstavi igraju: Ermin Bravo, Jelena Ćuruvija-Đurica, Maja Izetbegović, Tamara Krcunović, Damir Kustura, Sanin Milavić, Milica Stefanović i Alban Ukaj. U potresnoj predstavi ispričane su lične priče glumaca iz Sarajeva, Beograda i Prištine i kroz tu vizuru ličnog predstavljaju događaje iz devedesetih godina koji su obilježili njihovo odrastanje, a koje nikad nikome nisu ispričali ranije.

"Dokumentarno pozorište je istovremeno uzbudljivo i uznemirujuće", kaže Selma Spahić te ističe da je u pozorištu njoj najuzbudljivija spremnost da se suoči sa vlastitim mrakom, strahovima, predrasudama, mržnjom i zrnima zla.

"Zanimala me intimna historija, iz godina koje su ostavile nepovratne posljedice i nebrojene ožiljke", ističe Spahićeva uz konstataciju da je to jedina stvarnost koju je njena generacija imala u godinama odrastanja. "Predstava ima namjeru da bude vrlo direktna, ali istovremeno ima više ispovijedni, nego napadački karakter. Akcenat nije na onima kojima je trebalo biti upućeno ono što je bilo prešućeno, nego na osobama koje progovaraju. Upravo zato što nije jednostavno progovoriti. To može promijeniti cijeli život".

Scenografiju i kostim radila je Sanja Džeba uz asistenciju Emine Kujundžić, scenski pokret radila je Dalija Aćin, a muziku Draško Adžić. Govoreći o procesu nastanka predstave, Filip Vujošević, koji je zajedno sa Natašom Govedaricom radio na dramatizaciji materijala istakao je specifičnost tog iskustva.

"Iako dokumentaristički pristup pozorištu nije nov, čak ni na ovim prostorima, od početka je bilo jasno da, ako tražite od glumaca da ponude najstresnije događaje iz djetinjstva i mladosti kao građu za dramsku radnju, morate biti spremni na veoma osjetljiv put do premijere", zaključio je Vujošević.

Beogradska premijera odigrana je 7. maja 2011. u okviru festivala "Dani Sarajeva" u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava te je naišla na oduševljenje beogradske publike. Zbog odličnih reakcija, "Hipermnezija" je uvrštena u zvanični program ovogodisnjeg Bitef festivala (septembar 2011) i užičkog festivala (novembar 2011). U planu su brojna gostovanja u regionu i šire“, najavljuje Vujošević i ističe zadovoljstvo što će predstava biti igrana i pred sarajevskom publikom, jer je nastajala i u Sarajevu i u Beogradu.

U toku je rezervacija i prodaja ulaznica od 9 do 12 i od 16 do 19:30 u NPS, a sve je informacije moguće saznati putem telefona 033 221 682.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: