Damien Hirst ponovo šokira
0

FOTO / Hiljade muha uživaju u bogatoj gozbi

Sarajevo-x.com
Bogati i kontroverzni britanski umjetnik Damien Hirst još jednom je šokirao javnost svojom novom instalacijom u Kraljevskoj akademiji u Londonu. U izloženoj kutiji od pleksiglasa nalazi se nekoliko hiljada muha koje su napale napušteni roštilj.
Jedan od najbogatijih i vodećih konceptualnih umjetnika poznat je po svojim pomalo bizarnim postavkama. Mnogi se sjećaju njegove postavke Natural History, tačnije mrtvih životinja, krava, ovaca i akula koje su bile smještene u staklenim vitrinama i bazenima napunjenim formalinom.

Veoma je poznato i njegovo djelo For The Love Of God, platinasta kopija lobanje iz 18. stoljeća, optočena sa 8601 dijamantom.

No, Hirst je uspio ponovo oduševiti i šokirati javnost.

Sve je spremno za uživanje u roštilju. Na stolu je piletina, vino, začini, na roštilju se peče još mesa, ali umjesto ljudi tu su larve koje se pretvaraju u muhe i uživaju u gozbi.
Ovu postavku Hirst je osmislio još 1990. godine.

"Razmišljao sam o tome kako svi želimo izbjeći prljavštinu, a na kraju se svi uprljamo. Bio sam veoma zainteresovan za to kako svi pokušavamo da se riješimo užasa u svom životu", kazao je umjetnik, prenosi Daily Mail.

Damien Hirst je veoma cijenjen umjetnik u svijetu iako svojim postavkama svaki put šokira ljude. Njegova djela su veoma skupa, ali i tražena. Lobanju s dijamantima prodao je za 100 miliona dolara. Posljednjih godina se posvetio slikanju.