|

FOTO
/
Hiljade muha uživaju u bogatoj gozbi

Hiljade muha uživaju u bogatoj gozbi
0
S
Sarajevo-x.com
20.1.2011. u 20:05
11
komentara
0

dijeljenja
Bogati i kontroverzni britanski umjetnik Damien Hirst još jednom je šokirao javnost svojom novom instalacijom u Kraljevskoj akademiji u Londonu. U izloženoj kutiji od pleksiglasa nalazi se nekoliko hiljada muha koje su napale napušteni roštilj.

Jedan od najbogatijih i vodećih konceptualnih umjetnika poznat je po svojim pomalo bizarnim postavkama. Mnogi se sjećaju njegove postavke Natural History, tačnije mrtvih životinja, krava, ovaca i akula koje su bile smještene u staklenim vitrinama i bazenima napunjenim formalinom.

Veoma je poznato i njegovo djelo For The Love Of God, platinasta kopija lobanje iz 18. stoljeća, optočena sa 8601 dijamantom.

No, Hirst je uspio ponovo oduševiti i šokirati javnost.


Sve je spremno za uživanje u roštilju. Na stolu je piletina, vino, začini, na roštilju se peče još mesa, ali umjesto ljudi tu su larve koje se pretvaraju u muhe i uživaju u gozbi.


Ovu postavku Hirst je osmislio još 1990. godine.

"Razmišljao sam o tome kako svi želimo izbjeći prljavštinu, a na kraju se svi uprljamo. Bio sam veoma zainteresovan za to kako svi pokušavamo da se riješimo užasa u svom životu", kazao je umjetnik, prenosi Daily Mail.


Damien Hirst je veoma cijenjen umjetnik u svijetu iako svojim postavkama svaki put šokira ljude. Njegova djela su veoma skupa, ali i tražena. Lobanju s dijamantima prodao je za 100 miliona dolara. Posljednjih godina se posvetio slikanju.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...