{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Heroji iz NOB-a u Umjetničkoj galeriji BiH

F
4.4.2011. u 12:55
0
0
Heroji iz NOB-a u Umjetničkoj galeriji BiH
0
Heroji iz NOB-a u Umjetničkoj galeriji BiH
Umjetnička galerija BiH
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine 6. aprila bit će otvorena izložba "Treasures of socialism", na kojoj će biti predstavljena izabrana djela iz umjetničke zbirke Historijskog muzeja BiH.
Historičarka umjetnosti Asja Mandić u izjavi Feni navodi da je riječ o djelima koja su nastajala u periodu 40-ih godina pa do naprimjer 1953. godine, a koja se ne mogu naći ni u monografijama slikara čija će djela biti izložena.

Izložba će predstaviti više od 100 djela na kojima se nalazi oko 80 portreta bosanskohercegovačkih narodnih heroja.

Riječ je o djelima umjetnika kao što su Ismet Mujezinović, Vojo Dimitrijević, Hakija Kulenović, Rizah Štetić, Mario Mikulić.

Uz Asju Mandić, jedan od kustosa izložbe je i slovenski umjetnik, član likovne skupine Irwin Miram Mohar, koji je govoreći o postavci, rekao da je socrealizam, u kojem su nastajali radovi, originalan stil na tlu jugoistočne Evrope.

Kustosi izložbe su Michael Fehr, Asja Mandić i dva člana grupe IRWIN- Borut Vogelnik i Miran Mohar, koji na ovom projektu rade u saradnji s Historijskim muzejom BiH, Umjetničkom galerijom BiH, Udruženjem za afirmaciju umjetnosti i vizuelne kulture Kult Fakt, Institute for Art in Context, Univerziteta umjetnosti u Berlinu, Museumsakademie Joanneum Graz.

U realizaciji projekta učestvuju i studenti/mladi historičari umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu Mirela Ademović, Andrea Baotić, Nađa Berberović, Selma Boškailo, Haris Dervišević, Ena Mulaomerović, Senada Isanović i Aida Pekmez.

Dan prije otvaranja izložbe, 5. aprila u Umjetničkoj galeriji BiH bit će održana i predavanja Senadina Musabegovića i Miklavža Komelja, koja će dati širi historijsko-umjetnički i teorijski kontekst kroz koji se ova djela mogu posmatrati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: