Nagrada bh. umjetniku
0

Henkel Art.Award 2009 Mladenu Miljanoviću

FENA
Umjetnik iz BiH Mladen Miljanović ovogodišnji je dobitnik nagrade Henkel Art.Award, koju već osmu godinu dodjeljuje kompanija Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) iz Beča.

Nagrada za mlade umjetnike iz Austrije dodijeljena je Wolfgangu Lehrneru, a makedonski umjetnik Dalibor Trencevski osvojio je nagradu za mlade umjetnike s područja srednje i istočne Europe.

Na natječaj je pristiglo i ocijenjeno 840 umjetničkih radova, što predstavlja novi rekord u povijesti te nagrade.

Međunarodni ocjenjivački žiri kojeg su činili direktor muzeja Mumok u Beču Edelbert Köb, direktorica Muzeja suvremene umjetnosti u Rijeci,Jerica Ziherl, austrijska kritičarka umjetnosti i kustosica Brigitte Huck, voditelj odjela za film, fotografiju i video pri Muzeju suvremenih umjetnosti „Moca“ u Skopju Zoran Petrovski i direktor Muzeja Ludwig u Budimpešti Barnabas Bencsik ocijenili su da je umjetnik Mladen Miljanović, porijeklom iz BiH, pobjednik natječaja među pet finalista koji su nominirani za nagradu.

"Njegov rad eksplicitno je povezan s politikom i njegovom vlastitom biografskom pozadinom. On pripada generaciji ljudi koji su kao djeca i adolescenti proživjeli rat na Balkanu i koji su bili prisiljeni preorijentirati se u razorenoj, osiromašenoj, etnički i teritorijalno podijeljenoj i izoliranoj zemlji“, rekao je predsjednik žirija i direktor Muzeja Mumok u Beču Edelbert Köb.

Mladen Miljanović studirao je na Fakultetu za umjetnost u Beogradu i na Umjetničkoj akademiji u Banjoj Luci. Među posljednjim radovima koje je stvorio bili su „Holiday of discomfort“ kao i „Sit-no from i serve art“ i „Occupational therapy“, koje je izložio u Berlinu, Sarajevu i Banja Luci.

U sklopu nagrade Henkel Art.Award., četvrti put zaredom je upriličena i dodjela nagrada za mlade umjetnike iz Austrije.

Wolfgang Lehner primio je nagradu Henkel Art.Award. Young Artist's Prize Austria (za mlade umjetnike iz Austrije) za svoju instalaciju pod nazivom „Das-Gleichandere “. Za vrijeme studija u Beču i Nikaragvi, Wolfgang Lehrner radio je na području grafičkog dizajna, arhitekture i transmedijalne umjetnosti.

S druge strane, makedonski umjetnik Dalibor Trencevski osvojio je nagradu Henkel Art.Award. Young Artist's Prize CEE (za mlade umjetnike s područja Srednje i istočne Europe) koja je dodijeljena u sklopu programa Artist-in-Residence KulturKontakt Austrije.

Mladi makedonski umjetnik iz Kumanova već se dokazao kao slikar u svojoj zemlji gdje je izazvao veliko uzbuđenje svojim performansima i instalacijama.

Radovi svih nominiranih kao i radovi dobitnika promotivnih nagrada te rad pobjednika Henkel Art.Award. 2009 biti će izloženi od 26. do 29. studenog 2009. u prostoru bivših carskih staja (Hofstallungen) u Muzeju suvremene umjetnosti Stiftung Ludwig (MUMOK) u Beču gdje su i dodjeljene nagrade.

"S ovim natječajem i nagradom kompanija Henkel željela je dati svoj doprinos europskom integraciji i kulturnom shvaćanju regije srednje i istočne Europe. Vjerujemo u vrlo pozitivnu perspektivu ove regije“, rekao je Günther Thumser, predsjednik kompanije Henkel CEE (Henkel za srednju i istočnu Europu).