|

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podržao NUBBiH

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podržao NUBBiH
5
F
FENA
29.9.2012. u 15:28
3
komentara
5

dijeljenja
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podržao NUBBiH Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH pozvala je mjerodavne institucije Bosne i Hercegovine da u okviru svojih nadležnosti iznađu alternativne mogućnosti finansiranja do konačnog razrješenja pravnog statusa institucija kulture koje je osnovala država.
Prema informacijama iz medija, prijedlogom odluke o dodjeli grantova za institucije kulture koja će na sjednici Vijeća ministara BiH biti donesena 2. oktobra, aplikacija Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH nije prihvaćena, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Obrazloženje zvaničnika iz Ministarstva civilnih poslova za takav prijedlog je da NUBBiH nije dostavio validnu aplikaciju, a NUBBiH tvrdi da je tokom izrade aplikacije striktno slijedio kriterije, upute i sugestije tog ministarstva.

NUBBiH u svom pozivu državnim institucijama iznosi mišljenje Helsinškog komiteta u BiH da ukoliko Vijeće ministara BiH donese odluku kako je predložena to će značiti definitivno odustajanje od Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i realiziranje dugoročno planiranog projekta gašenja te institucije.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH je dao stajalište po kojem NUBBiH svoja prava može ostvariti i putem nadležnog suda, kaže se u saopćenju.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je uputila je dopis predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, zamjeniku predsjedavajućeg VMBiH i ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji, zamjeniku predsjedavajućeg VMBiH i ministru finansija i trezora Nikoli Špiriću te ministru civilnih polova Sredoju Noviću.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...