{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hazim Begagić: Lijepo je biti posvećen poslu, ali u tome ne treba izgubiti sebe

13.1.2018. u 20:11
76
72
Hazim Begagić: Lijepo je biti posvećen poslu, ali u tome ne treba izgubiti sebe
76
Hazim Begagić: Lijepo je biti posvećen poslu, ali u tome ne treba izgubiti sebe
Hazim Begagić
Poznati televizijski voditelj i direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici Hazim Begagić na pozorišnim daskama je od svoje 12. godine, a u razgovoru za Klix.ba je otkrio da ga je medijska produkcija oduvijek zanimala i privlačila zbog svoje dinamike. Već dugo ga ne viđamo na malim ekranima, a svoje vrijeme posvetio je radu na univerzitetu i u pozorištu.
Na početku razgovora Begagić je izjavio da je u prošloj godini najviše pažnje posvetio ljudima i njihovim problemima, iako nije trebao. U osmogodišnjoj kulturno-menadžerskoj praksi najsporije uči o kvalitetnom i objektivnom rasporedu vremena.

"Prošle godine je bilo dosta situacija kojima sam u trenucima njihovog dešavanja dao mnogo više pažnje nego što su one objektivno zaslužile i volio bih to promijeniti u ovoj godini", dodao je Begagić.

Sistem unutrašnje organizacije naše zemlje je ono što bih promijenio, jer praksa svakodnevno, prema njegovim riječima, potvrđuje da imamo i predispozicije i kapacitete da budemo jedna pristojna i normalna evropska zemlja, ali da nas složena i neefikasna struktura blokira u svim razumnim i neophodnim procesima.

Pozorište i veća odgovornost prema ljudimaOtkako je svoj život posvetio radu na univerzitetu i u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, postao je odgovorniji prema ljudima s kojima radi.

"Sada imam puno veću odgovornost prema kolegama i kolegicama, našoj kući, programu koji produciramo i građankama i građanima zbog kojih postojimo. No, kada svom poslu, bez obzira na to šta radili i čime se bavili, pristupate odgovorno, posvećeno i profesionalno, rezultati će neminovno doći, a posao će biti samo jedan od segmenata u vašem životu koji ne smije i ne može utjecati na privatni segment vaše ličnosti", dodao je Begagić.

Svoje slobodno vrijeme Begagić ispunjava u druženju s prijateljima, porodicom i radeći ono što ga opušta i čini sretnim.

Hazim Begagić
Hazim Begagić


"Bilo je situacija i perioda u životu kada to nisam bio u stanju. Danas zato mnogo bolje primijetim kada su mlade osobe u utrci za profesionalnim dokazivanjem i afirmacijom potpuno predane poslu, na šta ih tjera i globalni kontekst. To nije dobro i kad sam god u prilici da dam neki savjet svojim studentima ili mladim kolegama, uvijek ih podsjetim da je pozitivno biti profesionalan i posvećen, ali da se u tome ne smiju izgubiti kao svestrane ličnosti s interesovanjima i izvan svojih poslovnih obaveza", dodaje Begagić.

Životne odluke ne trebamo vezati za novu godinuU pogledu prenošenja obaveza i poslovnih zadataka, Begagić novu godinu gleda samo kao prijelaz između dva dana.

"Naravno, razumljivo je da novogodišnji dani simbolično predstavljaju vrijeme kada svi pravimo neke interne revizije i donosimo neke bitne odluke. No, jednako tako, odavno svi s blagim podsmijehom gledamo na te odluke i sumnjamo u njihovu provedbu. Ne mislim da se važne životne odluke trebaju vezati za novu godinu ili novu sedmicu. Trebalo bi ih donijeti čim osjetimo potrebu za nekom promjenom i odmah počinje provedba. No, to nije lako, svi smo ljudi, sa svim našim slabostima i nedostacima", kaže naš sagovornik.

U 2018. godini sebi je obećao više vremena za čitanje, s obzirom na to da u vremenu novih medija zanemaruje pisanu riječ i benefite koje donose knjige. Nada se da će uskoro završiti i svoju knjigu o pozorišnoj produkciji.

"Nažalost, ne stižem pogledati neke meni privlačne filmske naslove s evropske scene, koji su producirani posljednjih desetak godina, a neki od njih su u međuvremenu već na putu da postanu klasici", kroz smijeh govori Begagić.

Svakodnevni pokretači u životu za našeg sagovornika su poslovni rezultati i uspjesi, problemi, kultura i umjetnička produkcija, poznanstva, putovanja i upoznavanje drugih kultura i tradicija.

Predstava "Moja fabrika" obilježila 2017. godinuProšla godina je za Begagića imala dosta lijepih trenutaka i događaja, a brojni profesionalni rezultati i uspjesi koje je ostvario s Bosanskim narodnim pozorištem u Zenici suprotstavit će se zaboravu.

"Pored nekih pozitivnih stvari i lijepih trenutaka u porodici, u profesionalnom smislu mislim da je bilo mnogo uspjeha i rezultata koje ni vrijeme neće znatno umanjiti, niti baciti u potpuni zaborav. Možda bih ipak mogao izdvojiti veliki uspjeh naše predstave 'Moja Fabrika' koja govori o historiji i razvoju Zenice, ali se istovremeno može odnositi i na bilo koji drugi grad. Ne događa se tako često u teatru da jedna predstava napravi veliki uspjeh na festivalima, osvoji veliki broj nagrada i priznanja i dobije pozitivne ocjene stručne kritike, a da je istovremeno i šira publika doživljava svojom, da puni dvorane i nailazi na odlične reakcije. Bio je to svojevrsni teatarski fenomen koji je bio potreban Zenici. Zbog toga nam posebno znači i nagrada za doprinos rješavanju problema vlastite zajednice, koju je BNP Zenica osvojilo na međunarodnom festivalu u Užicu", s ponosom govori Begagić.

Na kraju razgovora za Klix.ba je pojasnio kako je svako profesionalno iskustvo korisno i dobro ako iz njega nešto naučimo. Iako je bh. javnosti poznatiji kao televizijski voditelj, Begagić će ipak neko vrijeme svog života posvetiti pozorištu i univerzitetu.

"Rad na univerzitetu i u teatru ostaje dio mog profesionalnog izbora, a televizija ostaje ljubav kojoj se nekad možda i vratim ako osjetim da profesionalno mogu pružiti nešto novo i zanimljivo", zaključio je Begagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: