Kultura vs. politika
305

Hašimbegović: Vijest o smjeni dobila sam iz medija, neko se igra Narodnim pozorištem Sarajevo

Piše: E. Lj.
Marijela Hašimbegović (Foto: N. G./Klix.ba)
Marijela Hašimbegović (Foto: N. G./Klix.ba)
Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta Hašimbegović je za odluku Skupštine KS o svojoj smjeni sa čela ove institucije saznala iz medija.

Hašimbegović trenutno boravi u Londonu povodom nastupa solista Narodnog pozorišta Sarajevo u sklopu Memorijala "Sjećanje na Srebrenicu", a u razgovoru za Klix.ba kratko je rekla kako još uvijek nije dobila nikakvu službenu obavijest.

"Mi radimo dok se neko igra Narodnim pozorištem", rekla je Hašimbegović.

Odluka je donesena 5. jula, a razlog za smjenu Marijele Hašimbegović je neusvajanje Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju Narodnog pozorišta za 2017. godinu. Smjenu je, na prijedlog ministra kulture i sporta u Vladi KS Mirvada Kurića, potpisao premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

Vijest o smjeni direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo uzburkala je javnost koja Marijeli pruža bezrezervnu podršku. Između ostalih reagovao je i sarajevski ljekar Bakir Nakaš.

"Sramotna odluka Vlade Kantona Sarajevo u momentu kada Narodno pozorište Sarajevo, na čelu s direktoricom Marijelom Margetom Hašimbegović, postiže rezultate kakvi od devedesetih godina prošlog vijeka nisu zabilježeni... Čestitke za Marijelu i njen tim", napisao je Nakaš.