Kultura
0

Hasanaginica kao međunarodna predstava na četiri jezika

Anadolija
Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić
Nakon uspjeha sa premijerom posljednje predstave "360 stepeni bijesa" u Milanu, bosanskohercegovački reditelj Šemsudin Gegić će, na zahtjev Intimo Teatro Internazionale iz Milana, napraviti međunarodni teatarski projekat, koji će uključivati saradnju Bosne i Hercegovine, Italije, Turske i Rusije.

Na osnovu najpoznatije bh. balade Hasanaginice, Gegić je napisao dramski tekst pod nazivom "Genetski ples". Priča o Hasanaginici je, kazao je Gegić, motivacija i inspiracija o položaju žene u vrijeme ratova, zaraćenih muških svjetova, zaraćenih velikih carstava kakvi su bili Osmansko carstvo i Mletačka Republike.

"Ja sam prije 18 godina napisao dramski tekst i režiju sam radio u Narodnom pozorištu Sarajevo. Drama se zove 'Genetski ples' i motivirana je pričom o Hasanaginici. To je Talijanima postalo izuzetno zanimljivo i žele da to sad radimo u novom dramskom tekstu", pojasnio je Gegić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Predstava treba da ispriča svu tragediju ovih prostora na kojima se živjelo i ratovalo. Predstava je već koncipirana i prva faza projekta biće ubrzo zaključena.

"Predstava bi trebala imati premijeru u Milanu u proljeće naredne godine, u koprodukciji BiH, Italije, Turske i Rusije. Igraće se na četiri jezika i pričaće priču, preko Hasanaginice, o ženi ovih prostora", rekao je Gegić.

Predstava će imati premijeru u sve četiri zemlje, u gradovima odakle budu poticali glumci i teatri koji budu učestvovali u produkciji.

"Još uvijek nismo stupili u kontakt sa turskim teatrom. Ovom prilikom želimo upoznati tursku umjetničku i teatarsku javnost sa ovim projektom. Mislim da je najbolji način da ovako damo informaciju, a tako smo stupili u kontakt i sa ruskim teatrom", zaključio je Gegić.

Posljednja Gegićeva predstava "360 stepeni bijesa" svoju premijeru je imala u junu, u prepunoj sali Teatro La Stecca 3 u Milanu. Publika je ovacijama i oduševljenjem pozdravila predstavu, koja povezuje problem anoreksije u Italiji sa anorektičnošću građana ratom zahvaćenog Sarajeva.