Historijski muzej
20

"Hary i njegov čarobni svijet": Izložba radova dječaka s autizmom

Klix.ba
Historijski muzej BiH ugostit će 5. aprila od 18 sati izložbu radova 15-godišnjeg dječaka Haryja Sinana Lindsayja, pod nazivom "Hary i njegov čarobni svijet".

Hary boluje od teškog oblika autizma i svoju komunikaciju sa svijetom ostvaruje crtanjem.

Hary je rođen u Perthu u Australiji, a svoje radove potpisuje, kada ih potpiše, kao Harry ili Hary, pa odatle i ime izložbe. On i njegova bosansko-australska porodica žive u Sarajevu od 2004. godine. Hary je sa nepune četiri godine dobio dijagnozu težeg oblika autizma, sa veoma slabom verbalnom komunikacijom.

Kako kaže njegova majka, već od tada pokazuje veliku vizuelnu osjetljivost, izrazit interes za linije, oblike i boje - ubrzo ih počinje istraživati na papiru. Gledanje DVD-ova i traženje omiljenih crtanih filmova na internetu, kao i crtanje omiljenih likova njegova su glavna "opsesija". Kako je rastao, interes mu se proširio i na likove i pojave iz okoline, ali i na knjige sa reprodukcija umjetničkih slika.

Hary od 2008. godine pohađa Zavod Mjedecina, a od 2010. je uključen u program EDUS-a. Dosad je imao jednu samostalnu i nekoliko grupnih izložbi, uključujući izložbu "Talenti iz sjene" održanu 2014. u Vijećnici. Minimalna upotreba elemenata u odnosu na izražajnost prikazanost glavna je odlika njegove vizuelne komunikacije.

"Ono čime nas njegovi crteži najviše dojme je jedan sloj emocija više nego u originalnim scenama i likovima. Kao da je svaki crtež prevučen nevidljivim, a ipak primjetnim filterom - neponovljivom ličnošću našeg dragog Haryja", kaže Haryjeva mama.

Historičarka umjetnosti Elma Hodžić kaže da su Haryjevi crteži oslobođeni negativnog eha društvenog konteksta i prepušteni magiji mašte, stvaranja i likovnog jezika, te da pokazuju pravu prirodu umjetnosti.

"Svaki pokret i svaki pogled u Haryjevim crtežima je pojačan za samo njemu svojstvene linije, nijanse i emocije. A one opet likovima i prizorima daju posebnosti i neponovljivost, otisak kojim započinje njihov trajniji i značajniji život", kaže Hodžić dodajući da je Haryjev čarobni svijet predstavljen u Historijskom muzeju BiH dobio neke sasvim nove impulse.