Istočno Sarajevo
0

”Haritonov hor” otvorio Sedmica evropskog filma

Sarajevo-x.com
Filmom "Haritonov hor" u ponedjeljak, otvorena je Sedmica evropskog filma u Istočnom Novom Sarajevu, čime je Sarajevski otvoreni centar nastavio saradnju sa Kulturnim centrom Istočno Novo Sarajevo, koja je prošle godine uspostavljena i ima za cilj obogaćivanje kulturne ponude u Istočnom Sarajevu.

Na programu ovih filmskih restrospektiva su značaje evropske produkcije iz proteklih nekoliko godina: Haritonov hor (Portugal, 2005.), Moje ime je Eugen (Švicarska, 2004.), Četiri minute (Njemačka, 2006.), Sreća (Češka, 2005.) i Bijeg (Francuska 2004.).

Film otvorenja "Haritonov Hor", režisera Grigoris Karantinakis, je između ostalog pobjedio na svjetski poznatim filmskim festivalima u Solunu i Aleksandriji. Film tematizuje život u jednom malom grčkom gradiću za vrijeme sedamdesetih godina, kada je vladala diktatura, i nevjerovatan razvoj oko organizacije horskog takmičenja u tom gradiću. Komična drama na grčki način. Sedmica evropskog filma će se održati u Kulturnom centru, sa dnevnim projekcijama u 20 sati.

Cilj ovog filmskog projekta je promocija evropske kinematografije i ne-mainstream/ nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru malobrojnih bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje. Ujedno, građanima u bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Sedmice evropskog filma se ove godine već desila u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici, Trebinju, Gradišci i Goraždu, a na jesen slijede sedmice u Bihaću (7-11.09.), Brčkom (8-12.09.) i Gračanici (5-9.10.).

Jesenji kulturni program bh. gradova će obogaditi i drugi film projekti Sarajevskog otvorenog centra: Dani evropskog dokumentarnog filma i Sedmica španskog filma, koja će se realizovati u partnerstvu sa Ambasadom Španije u BiH.

Svoje uspješne filmske projekte Sarajevski otvoreni centar u 2010. želi proširiti i na evropski animirani film, evropski dječiji film i evropski kratki film, kako bi na taj naćin što široj publici prestavio raznolike kulturne programe i obogatio ponudu manjih bh. sredina. Od strane domaćih vlasti očekujemo širu podršku, s obzirom da se ovdje radi o cjelogodišnjim, cjelodržavnim projektima, koji ne se ne fokusira isključivo na kulturne projekte u glavnog gradu BiH. Dosadašnja podrška se svodila jedino na pomoć, već u drugoj godini, od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Projekat finansira Evropska unija. Za više informacija o projektu i filmovima pogledajte web stranicu www.europeanfilmweek.ba.