Bh. reditelj
0

Haris Pašović uvodničar konferencije o budućnosti Evrope u Berlinu

N. O.
Haris Pašović (Foto: Salvatore Esposito)
Haris Pašović (Foto: Salvatore Esposito)
Haris Pašović će danas biti jedan od uvodničara na konferenciji "Stvarajući zajedno Evropu od dna do vrha".

Konferencija se održava u Allianz Forumu u Berlinu, koji se nalazi pored same Brandenburške kapije i okuplja evropske intelektualce, umjetnike I političare.

Pašović govori o odnosu istoka i zapada u Evropi. Ovo je jedan od događaja kojim se obilježava godišnjica pada Berlinskog zida.

O PROJEKTU: Živimo u svijetu koji se drastično mijenja: prijeteće vrijeme, poziv na buđenje za Evropu, njene građane i institucije. Stvarna situacija zahtijeva preispitivanje dužnosti i odgovornosti. Kako to važi za društva u cjelini, to svakako predstavlja izazov za kulturni sektor.

Postaje još važnije nego ranije njegovati umjetničke aktivnosti i kulturni rad preko granica kao snažno oruđe protiv antidemokratskih tendencija, protiv očaja i destrukcije.

Pašović učestvuje u panel diskusiji "PROMIŠLJANJE EVROPE, Duša za Evropu". Duša za Evropu poziva umjetnike, kulturne i političke radnike kao i intelektualce da razmisle o zajedničkoj odgovornosti i da preuzmu aktivnu ulogu u stvaranju prosperitetne i humane Evrope, Evrope građana.