Kultura
34

Haris Burina: Andrićev Ćorkan kao kruna karijere

Klix.ba
Haris Burina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Haris Burina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jubilarno 155. izvođenje monodrame "Ćorkan", najznačanijeg teatarskog projekta Harisa Burine, zakazano je za 24. decembar u Tuzli na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra.

Ova monodrama je urađena prema motivima pripovijetke Ive Andrića "Ćorkan i Švabica", a karte po cijeni od 15 i 10 KM mogu se kupiti svakoga dana na biletarnici BKC-a Tuzla i u CD Shopu Sejo&Vili.

Burina je rođen 1963. godine u Zenici, gdje se i počeo baviti glumom kao član Dječije scene tadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica.

Završio je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu – Odsjek Gluma, u klasi profesora Emira Kusturice, kao student druge generacije sarajevske Akademije. Još u toku studija, igrao je u kultnim predstavama Audicija i Tetovirano pozorište, te, na taj način, dao značajan doprinos stvaranju sarajevske Otvorene scene Obala.

Godine 1993. teatarsku karijeru nastavlja u Francuskoj, u kojoj ostaje nekoliko godina. U Toulouseu (Tuluz, Francuska) osniva pozorište Theatre la Fenetre u okviru kojeg je nastao je njegov autorski projekat – predstava "Ptice Sarajeva", koja je premijerno izvedena 2001. godine. Predstava je nakon toga doživjela oko stotinu repriznih izvođenja i učestvovala na nekoliko značajnih evropskih teatarskih festivala. Svakako, najznačajnije je učešće na Internacionalnom Edinburgh Festival Fringe u Edinburghu (Velika Britanija) na kojem je nagrađena Prvom nagradom Festivala. Predstava "Ptice Sarajeva" je u martu 2006. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica doživjela obnovu u rangu premijere. U BNP-u Zenica ostvario je slijedeće uloge: Novi siroti mali hrčki, Umišljeni bolesnik, Kralju ipak ne sviđa se gluma, Epitaf D. Delbianco.

Osim u teatru, ostvario je i veliki broj značajnih uloga igrajući na filmu i u TV-serijama. Između ostalih, izdvajaju se uloge na slijedećim filmovima: Nebo iznad krajolika, Nafaka, Dobro uštimani mrtvaci, Prva plata, Go West, Bulevar revolucije, Operacija Cartier, Kuduz, Poltron, Klopka, Otac na službenom putu, kao i uloge u TV-serijama: Tata i zetovi, Crna hronika, Sa 204-272 i Veliki talenat.