Kafa sa... Wimom Wendersom
0

Handke nije držao govor na Miloševićevoj sahrani

Piše: A. Panjeta
Polemika Wima Wendersa i Harisa Pašovića (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Razgovor sa Wimom Wendersom u okviru programa "Kafa sa..." iznenadno je počeo u prilično oštrom tonu i polemici njega i Harisa Pašovića o Peteru Handkeu, koji je poznat kao zagovornik politike Slobodana Miloševića na čijoj je bio sahrani.

Pašović je, govoreći o moći umjetnosti, Wendersa upitao šta misli o umjetnicima koji tu moć koriste u negativne svrhe, poput književnika Petera Handkea ili reditelja Emira Kusturice.

"Možda oni propagiraju negativnu ideju, ali nije nužno da su i njihova djela loša. Možeš biti negativan čovjek, a veoma dobar umjetnik. Koliko sam čuo, Handke je bio na toj sahrani, postavili su mu neka pitanja i on je samo mrmljao, ali nisam čuo da je držao govor", kazao je Wenders, na šta mu je Pašović kazao kako poštuje njegovo mišljenje, ali da on na sve to ipak drugačije gleda.

"Ipak sam ja ovdje mogao ostati bez glave zbog takve politike", kazao je Pašović.

Razgovor je u nastavku nastavljen o filmu i umjetnosti uopće, novim tehnologijama, među kojima je i 3D, u kojoj je snimljen njegov film "Pina" s kojim se predstavio sarajevskoj publici. Wenders je predvidio da će 3D jedno vrijeme paralelno postojati sa dvodimenzionalnom tehnikom, ali da to neće trajati dugo i da bi 3D mogao preuzeti primat. Dodao je da je bio oduševljen početkom "Avatara".

"Kada se pojavila digitalna tehnologija, u početku je korištena u muzičkim CD-ovima, poslije su je koristile skupe produkcije i za snimanje video spotova i reklama, i tada niko ne bi mogao reći da će nekoliko godina poslije digitalna tehnologija postati toliko dostupna i spasiti dokumentarne filmove i nezavisnu produkciju", kazao je Wenders.

Govoreći o futurističkim elementima u filmu "Until the End of the World", Wenders je kazao kako bi danas volio da sretne futuriste s kojima se savjetovao.

"Nabio bih te 'motherfuckere' nogom u dupe! U mom filmu iz '91. ljudi idu ulicom, drže telefone u rukama i gledaju u njih, kao što to danas svi rade. Ali, nisu mi predvidjeli glavnu stvar – internet!", ispričao je Wenders.