{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Han Bennink evropski muzičar godine

S
Sarajevo-x.com
23.9.2008. u 23:25
0
1
Han Bennink evropski muzičar godine
0
Han Bennink evropski muzičar godine
Holandski bubnjar Han Bennink dobitnik je ovogodišnje prestižne evropske nagrade European Jazz Prize koja se dodjeljuje u kategoriji najznačajnijeg evropskog muzičara u protekloj godini.
Nagrada ustanovljena na incijativu austrijskog ministarstva kulture i grada Beča dodjeljuje se od 2002. godine, a do sada su među laureatima bili i znameniti trubač Tomasz Stanko, te pijanisti Esbjorn Svensson i Bojan Zulfikarpašić. Nagradu dodijeljuje žiri kojeg čine direktori festivala, novinari i muzički producenti iz 23 evropske zemlje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Han Bennink već nekoliko decenija jedna je od najznačajnijih figura holandske muzičke scene. Njegovo umijeće i kreativna snaga učinili su da već sa 18 godina postane priznat kao svestrani bubnjar. Pripadaju mu mnoge zasluge za razvoj evropske improvizirane muzike. Zajedno sa Mishom Mengelbergom i Willemom Breukerom 1967. godine osnovao je Instant Composers Pool koji i danas okuplja avangardne umjetnike kojima je zajednička ideja da improvizacija nije ništa drugo do trenutno komponiranje. Osim toga, Benninkove skulpture i crteži nalaze se u galerijama širom Evrope.

Ovaj svestrani holandski umjetnik gost je ovogodišnjeg 12. Jazz Festa Sarajevo 2008. U okviru programa Flying Dutchmen koji Jazz Fest realizira sa Ambasadom Kraljevine Nizozemske, Bennink će se publici kao “artist in residence” festivala predstaviti na dva koncerta: solo koncert održat će na Solo Stageu, a kao član Misha Mengelberg Quarteta nastupit će na Strange Fruits Stageu. Bennink će u okviru festivala održati i muzičku radionicu, dok će posjetioci 12. Jazz Festa u okviru pratećeg festivalskog programa moći pogledati i izložbu njegovih crteža.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: