Kultura
90

"Hamlet u selu Mrduša Donja" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u subotu, 11. februara u 19:30 sati bit će izvedena komedija "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna" u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

"'Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna' je naša komedija koju možete gledati hiljadu puta i iznova se smijati i uživati u njoj. Sjajni glumci, fantastična adptacija i režija naše zvijezde na nebu Sulejmana Kupusovića, zaista su ovu predstavu učinili vječnom", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U predstavi, koja je žanrovski postavljena kao komedija s tragičnim elementima, pojavljuje se Hamlet - mladi Suljo, čiji se otac nalazi u zatvoru. Suljo bezuspješno pokušava dokazati da njegov otac, borac Armije Bosne i Hercegovine, nije ukrao novac iz blagajne mjesne zajednice. Priča je postavljena u bosanski i bošnjački ambijent, a reditelj se obračunava s nemoralom i licemerstvom, društvenim devijacijama i postratnim preobražajem ljudi.

Jedan od kvaliteta predstave je bavljenje problemima na lokalnom nivou, što postaje ogledalo generalne slike našeg društva.