Kultura
0

Hamlet u Narodnom pozorištu Sarajevo

Sarajevo-x.com
Predstava Hamlet naći će se na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu 27.,28. i 29. decembra 2005. godine s početkom u 19:30 sati.

Neki od najizuzetnijih umjetnika u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji i Crnoj Gori, zajedno sa umjetnicima iz Turske, Francuske i Španije i rediteljem Harisom Pašovićem napravili su HAMLETA koji je relevantan za svijet na početku 21. stoljeća.

HAMLET je smješten u Topkapi, osmanski dvor u Istanbulu. To je dalo ovom konceptu iznimnu svježinu i suvremenost i u isto vrijeme teatralnost orijentalnih boja, svjetla, zvukova i dinamike. Ali to je i svijet misticizma i opasnosti. Priča i imena nisu promijenjena, izuzetak čine titule (sulatan), Turska umjesto Danske i kulturološka prilagodjenja. HAMLET je univerzalan i mogao se dogoditi na danskom, elizabetanskom, osmanskom ili bilo kojem drugom dvoru. Svi mi dijelimo iste probleme i dileme.

HAMLET je elegantna, sofisticirana i vizuelno impresivna predstava. Amar Selimović je hrabar, zaigran i divlje zavodljiv kao mlad, snažan Hamlet koji se suočava sa političkim, intimnim i metafizičkim izborima u dramatičnom i brzom svijetu. Damjana Černe je Gertrude, valide sultan, najmoćnija žena u Osmanskom carstvu, graciozna, ali strastvena . Sultan Claudius kojeg igra Frano Mašković je lijep i perfidan, gotovo Hamletov vršnjak. Miodrag Krivokapić je dirljiv kao duboko nesretni Duh, misteriozni Glumac i izludjujući Grobar. Zana Marjanović igra pobunjenu erotičnu Opheliju, koju nadzire represivni otac. Horatio Damira Markovine je seksi i pametan, mnogo više nego samo Hamletova sjenka. Slaven Knezović igra oca i sina: Poloniusa, opsjednutog moći i manipulacijom, i samozaljubljenog Laertesa, zločestog i nezgrapnog. Armin Ćatić i Aldin Omerović igraju nježne i beskrupulozne Rosencrantza i Guildensterna i po nekoliko drugih uloga. Fortinbras je žena, kontemplativna princeza koju glumi Sabina Bambur.

Kostime je kreirao poznati dizajnerski trio Kao Pao Shu, a scenografiju jedan od naših najboljih arhitekata Amir Vuk Zec u suradnji sa arhitekticom Ladom Maglajlić. Neki od vodećih bosankih muzičara: Dino Šukalo (gitara), Atilla Aksoy (klavijature, bas), Amar Česljar (udaraljke) zajedno sa turskim muzičarem Melihom Berseom (nej) sviraju uživo u predstavi. Robin Holmes (Paris) je dramaturg a Toni Cots (Barcelona) je korograf. Ragib Karamehmedović i Krešimir Brajković zaduženi su za scenske brobe, a Lejla Jusić je korepetitor.

"Reditelj Haris Pašović transformirao je Hamleta u muslimanskog heroja koji se bori da preživi u drevnoj islamskoj super-sili." (Guardian)

"Hamlet za sva vremena." (Dani)

"Događaj decenije." (Oslobođenje)

"Amar Selimović glumi Hamleta maestralno… fascinantna predstava." (Gracija)

"Vjerovatno najveća teatarska koprodukcija koju je ratom rastureni balkanski region vidio u dvatesetak godina." (Reuters)

"(Hamlet Harisa Pašovića) je izvanredan, potpuno nova dimenzija. Hamlet je mlad, ali izvanredno talentiran glumac. Zaista sam uživao." (Lord David Puttnam, legendarni britanski filmski producent i član Kuće Lordova britanskog Parlamenta, u intervjuu za magazine DANI)

Broj telefona za rezervacije ulaznica je 063 813 026.