Kultura
0

Halilu Tikveši nagrada "Roman Petrović"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ovogodišnja nagrada "Roman Petrović", koja je pripala istaknutom akademskom umjetniku Halilu Tikveši, dodijeljena mu je večeras u istoimenoj galeriji u okviru redovne, selektivne izložbe Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Nakon što je primio nagradu, Tiveša je novinarima rekao da mu ova kao i do sada sve druge nagrade znače mnogo i dodao da su emocija, imaginacija, radoznalost i iskustvo života njegovi pokretači zahvaljujući kojima izrađuje ovako inovativne radove.

Uz nagradu, Tikveši je pripao i termin za izložbu u galeriji "Roman Petrović" koji je on velikodušno poklonio svojim studentima.

Inače, večeras su svoje radove predstavila 64 umjetnika ULU-a s reprezentativnim djelima malog formata, što je ovoj izložbi i dalo poseban šarm.

Član žirija za izbor nagrade bila je historičarka umjetnosti Ema Mazrak, koja je kazala da je izložba presjek najsvježijih radova članova ULU-a.

Radovi su različitih stremljenja i preokupacija, a stilski veoma jedinstveni. Izložene su slike, grafika, crteži, skulpture i instalacije, što ovu izložbu čini raznovrsnom i zanimljivom. Tu su radovi afirmiranih umjetnika i dugogodišnjih stvaralaca, ali i radovi tek svršenih studenata.

"Ovakva raznolikost i neujednačeni kvalitet predstavljenih djela suočava nas s više problema i pitanja kao što su pitanje svježine i dosega stvaralaca u različitim fazama, zatim pitanje inspirativnosti i kreativnosti umjetnika te pitanje koncepcije malog formata", kazala je Mazrak u svom kritičkom osvrtu na ovu izložbu.

Direktorica Umjetničke galerije "Roman Petrović" Meliha Husedžinović, koja je bila i predsjednica žirija, govorila je o brojnim književnim, pozorišnim i filmskim nagradama koje su praćene kovertom, ali da to nije slučaj s nagradama iz likovne umjetnosti.

Prilikom uručenja nagrade kazala je i da je upravo Tikveša, iako veoma iskusan umjetnik, najsvježiji u svom izražaju, a da mladi umjetnici upadaju u opću entropiju te da se sve ponavlja u beskraj.

Izložba će biti otvorena do 7. januara 2011. godine.