Od rodnog grada
43

Hadžihafizbegoviću najveće priznanje Tuzle za izvanredan umjetnički doprinos

Piše: A. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Istaknutom bh. glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću pripala je povelja Grada Tuzle za izvanredan umjetnički doprinos, koja će mu uskoro biti dodijeljena.

Najveće gradsko priznanje Hadžihafizbegoviću se dodjeljuje za izvanredan doprinos i postignute rezultate, kako u teorijskom radu na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, tako i u praktičnom za koji je ranije nagrađen najprestižnijim nagradama za glumu u BiH, regionu i Evropi.

Ovom bh. glumcu priznanje je trebalo biti uručeno tokom svečane sjednice Gradskog vijeća Tuzle u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, međutim zbog njegove spriječenosti da dođe u rodni grad, povelja će mu uz prigodan poklon biti uručena naknadno.

"Meni i FK Sloboda koji slavi 100 godina postojanja dodijeljeno je najveće priznanje Grada Tuzle. Zbog toga sam presretan, jer je nakon toliko nagrada stiglo priznanje i iz mog rodnog grada", rekao je Hadžihafizbegović za Klix.ba.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke o dodjeli priznanja, Hadžihafizbegović je dramski umjetnik koji je napravio veliku glumačku karijeru, krunisanu statusom najnagrađivanijeg glumca u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i statusom jednog od najnagrađivanijih glumaca u Evropi.

"Kroz cijeli svoj umjetnički angažman i u svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri, Hadžihafizbegović je uvijek isticao Tuzlu, svoj rodni grad, kao glavnu inspiraciju svog poziva te je na taj način doprinio afirmaciji vrijednosti Tuzle i Bosne i Hercegovine", istaknuto je u obrazloženju odluke.