Objašnjenje odluke
151

Hadžihafizbegović: Glogovca zovem da ocjenjuje predstave, a ne da komentira karakter rata u BiH

Piše: El. B.
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je vijest da će srbijanski glumac Nebojša Glogovac biti predsjednik žirija festivala "Dani Jurislava Korenića" naišla na neodobravanje javnosti, direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović objasnio je ovu odluku ističući da je Glogovca pozvao da ocjenjuje predstave, a ne da komentira karakter rata u BiH.

Hadžihafizbegović je naglasio da ne dijeli mišljenje ni stavove Nebojše Glogovca, ali da također ima desetine kolega s kojima ima drugačiji pogled na karakter rata u BiH, a s kojima uspješno sarađuje.

"Odgovorno tvrdim da je moja saradnja s Glogovcem bila sjajna i da se radi o čovjeku koji posjeduje dovoljno morala, etike i znanja o teatru i esnafu koji se zove gluma. Ja ga zovem da ocjenjuje pozorišne predstave, a ne da priča o karakteru rata u BiH. Dakle, Nebojša Glogovac je čovjek kojem vjerujem šta će odlučiti nakon zadnje festivalske predstave", rekao je Hadžihafizbegović dodajući da je dogovor o tome ko će biti predsjednik žirija festivala donesena prije dvadeset dana.

Dodao je kako je legitimno kada se dijametralno suprotni pogledi na bilo kakvu budućnost BiH razmjenjuju između političara.

"Kada iz Banje Luke, Beograda, Mostara stignu poruke koje su potpuno dijametralno suprotne nekim porukama, tezama i mišljenjima iz Sarajeva, njihovi susreti imaju pravo legaliteta i to se ne komentira. Kada jedan umjetnik zovne drugog, a imaju različite pogled na karakter rata, onda je to odmah problem i odmah treba kopati ratne sjekire", rekao je.

Festival posvećen Jurislavu Koreniću, naglašava, ne želi politizirati.

"Dolaze mi najbolje predstave iz bivše Jugoslavije i mislim da imam sjajan žiri. Da li bi to trebalo zaustaviti moj projekt škole glume u Srebrenici koji nailazi na veliku podršku i koji sam sa Mladenom Grujičićem dogovorio zbog toga što je Grujičić nezadovoljan presudom Mladiću u Hagu? Na kraju krajeva, majke Srebrenice su bile spremne, radi budućeg života, staviti cvijet Srebrenice na rever čovjeku koji je rekao da za jednog Srbina treba ubiti sto muslimana i primile su ga u Srebrenicu. Ako ćemo zbog izjava ponovo podizati kineske zidove, onda zaista ne trebamo sanjati bilo kakvu harmonizaciju odnosa na ovim prostorima. Oni koji žele da se ponovo zatrpamo u neke rovove i da se tako gledamo u raznim društvenim segmentima - kulturi, sportu, muzici, privredi, ekonomiji, ne žele dobro ni mom festivalu, a ni BiH", zaključio je Hadžihafizbegović.