Kultura
0

Hadžihafizbegović: Bosna je na pulskom festivalu trijumfovala

FENA
"Ova nagrada mi je posebno važna zato što se rijetko dešava da za urađeni posao koncenzus imaju stručni žiri, ljudi iz struke te publika. Te noći u Puli Bosna je nekako trijumfovala", kazao je danas u Sarajevu bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, nakon što se u Sarajevo sa 53. Festivala igranog filma u Puli vratio sa Zlatnom arenom za najbolju sporednu mušku ulogu, u filmu "Karaula" Rajka Grlića.

Ovo je prva Zlatna arena za Bosnu i Hercegovinu nakon rata.

Kako je kazao na press konferenciji Hadžihafizbegović, nagrada dolazi kao svojevrsna kruna njegovog petogodišnjeg rada u bh. kinematografiji, ali i u Hrvatskoj, gdje je u proteklom periodu snimio čak pet filmova.

Lik poručnika Safeta Pašića, koji mu je obezbijedio Zlatnu arenu, jedan je od najslojevitijih likova koje je igrao. Ova uloga donijela mu je, u samo nekoliko dana razlike, i Grand prix za najbolju ulogu na Filmskom festivalu u Sopotu u Srbiji.

"Ovogodišnja Pula je bila nekako bosanska pobjeda, jer je pored "Karaule" predstavljen i film Antonia Nuića "Sve džaba", rođenog Sarajlije, a priča tog ostvarenja je bosanska. U Puli sam imao tri filma u kojima sam glumio, dok četvrti film "Armin" u kojem tumačim glavnu ulogu, u konačnici nije predstavljen na Pulskom festivalu", kazao je Hadžihafizbegović.

[SLIKA]1[/SLIKA] Emir Hadžihafizbegović

Komentirajući činjenicu da je za ulogu u "Karauli" dobio Zlatnu arenu za sporednu, a ne glavnu ulogu, ovaj glumac ističe kako mu je najvažnije da je nagrada stigla za ostvarenu ulogu poručnika Safeta Pašića, a da su svi ostali semantički elementi nevažni.

Reditelj Pjer Žalica saopćio je i novost da je kratkometražni igrani bh. film "Ram za sliku moje domovine" reditelja Elmira Jukića uvršten u takmičarsku selekciju za kratki film Lokarno film festivala. Time je, smatra Žalica, najmlađa generacija bh. reditelja pokazala da ima vitalnost i uspješan put te da njihova ostvarenja ulaze u najuže selekcije.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Za producenta Ademira Kenovića, Emir je u "Karauli" ostvario fenomenalnu kreaciju. Riječ je o vrhuncu izuzetno uspješne karijere, o vrhu jednog ozbiljnog rada, povezanog sa prirodnim darom.

Nagrada Grand prix sa Festivala u Sopotu Hadžihafizbegoviću će biti uručena na predstojećem Sarajevo film festivalu (SFF).