Kultura
66

H:ART projekat: Još jedan sarajevski haustor pretvoren u javnu galeriju

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sarajevo je večeras dobilo još jednu javnu galeriju u haustoru, ovaj put u ulici Kranjčevićeva 39 u naselju Marijin Dvor. Ovo je četvrti haustor koji je obogaćen daškom umjetnosti i umjetničke slobode.

Cilj inicijative je da, kako kažu iz H:ART zajednice, umjetnost postane pokretač interakcije među ljudima, promišljanja o različitim temama i solidarnosti među komšijama i komšinicama.

"Kao odgovor na tamnu svakodnevicu života u bh. društvu, ovom inicijativom želimo živote ljudi u zgradama učiniti ljepšim i slobodnijim ukrašavajući zajedničke prostore umjetninama mladih umjetnika i umjetnica u BiH. Tako naši haustori, u kojima provodimo dio naših života, postaju javne galerije za radove mladih umjetnika i umjetnica i prostori za međusobnu interakciju, promišljanja, kreiranje društvenih vrijednosti i uživanja u lijepom i uzvišenom. Ovaj haustor će trajno postati dom radova mladih dizajnera koji će predstaviti svoja djela u formi minimalističkih plakata", kazali su iz H:ART-a.

Haustor u Kranjčevićevoj ulici sada je ukrašen umjetničkim djelima s različitim motivima - od naziva starih pjesama popularnih bendova, do životnih poruka, a ukrašen je čak i lift.

H:ART projekat se zasniva na pet principa: • Svaka osoba zaslužuje da uživa u lijepom i uzvišenom. • Javni prostori su mjesta gdje se slavi zajedništvo i ljepota. • Mladi umjetnici i umjetnice su naše blago. • Svaki haustor zaslužuje da ima srce. • Umjetnost pripada nama.

Svi građani i građanke Sarajeva mogu učestvovati u ovom projektu. Ukoliko smatraju da i njihov haustor zaslužuje srce, potrebno je da dobiju pristanak kućepazitelja ili stanara i stanarki za organiziranje izložbe, da pošalju prijavu putem Facebook stranice H:ART te da asistiraju organizatorima pri postavljanju radova.

Četvrta javna galerija u Sarajevu je organizovana u saradnji sa Udruženjem za kulturu i umjetnost CRVENA.