Egzibicija
3

H:ART organizuje izložbu umjetnice Lamije Halilagić

Klix.ba
"Egzibicija u tajnoj sobi/plavi tepih" nova je samostalna izložba umjetnice Lamije Halilagić.

H:ART ovom izložbom nastavlja doprinositi razvoju i promociji kulture u Sarajevu. Nakon niza javnih galerija otvorenih u sarajevskim haustorima, po čemu je H:ART već prepoznatljiv i nakon projekata u saradnji s Pravo ljudski festivalom i Udruženjem Crvena H:ART nastavlja ispunjavati i svoju misiju – afirmirati mlade umjetnike u vremenu hiperprodukcije u kojem se kultura zanemaruje.

Otvaranje izložbe održat će se u četvrtak, 30. marta 2017. godine u Galeriji Brodac u Sarajevu.

Na početku izložbe planirane su i izjave za medije.

“Likovnost generacija umjetnika koje su se školovale za 21. vijek nas neumitno upućuju na njihovo vješto korištenje tehnologije u izrazu, posebno IT-ja. Ovoj generaciji pripada i Lamija Halilagić, kako svojim godinama, tako i svojim senzibilitetom. Pozivajući se na svoja, akademski stečena znanja, Lamija nas u svom crtežu podsjeća na Koktoa, a u svojim lavirnim radovima na Šegala. Koristeći tekst, upućuje nas na konceptualnu umjetnost. Sve to ona uspijeva svojim istančanim osjećajem za liniju, površinu i konceptualnu poruku koja leži iza naziva njenih djela, prenijeti na publiku koja je i sama upućena na korištenje tehnologije i brzo, jezgrovito upijanje više informacija istovremeno“, kazao je umjetnik Mate Lajoš Lazar.

Lamija Halilagić 1991. rođena je u Novom Pazaru, a već od 2001. pohađa časova slikanja kod akademske slikarke Kadire Nokić. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Sarajevu 2010. godine, gdje je i diplomirala u klasi profesora Amera Bakšića, na Odsjeku za slikarstvo. Lamija je trenutno studentica master studija na ALU Sarajevo.