Kultura
9

Gudački orkestar Muzičke akademije danas svira ispred BBI-a

Klix.ba
U toku je Festival Majske muzičke svečanosti. Koncerti će biti posvećeni žrtvama poplava i humanitarnom sakupljanju sredstava za nastradale. Studenti, saradnici i nastavnici Muzičke akademije će nastupati na različitim mjestima u Sarajevu.
Majske muzičke svečanosti ove godine kroz svoj festival nose tužne tonove kakve niko nije mogao ni naslutiti.

"Nezapamćene poplave koje su se dogodile prošle sedmice ostavile su traga na svima i sada treba pokazati humanost. Mi ne možemo skrenuti pogled pred strahotama koje su se dogodile i ostvarit ćemo svaku ideju koja je u svrsi pomaganja nastradalima. Volontirat ćemo i skupljati osnovne namirnice za život po zvaničnim lokacijama u gradu, ali i na samom fakultetu. Na svakom koncertu sakupljat ćemo novčana sredstva kojima ćemo pomoći našim sugrađanima, prijateljima, komšijama nastradalim u poplavama", poručili su studenti Muzičke akademije.

Nakon što je jučerašnji koncert gostujućeg orkestra harmonika iz Pule otkazan, organizatori Koncertne sezone 2013./2014. i Festivala Majske muzičke svečanosti odlučili su da višemjesečne pripreme i pokrenute snage usmjere na način koji je najproduktivniji pod ovim okolnostima. Iako Muzička akademija kao obrazovna ustanova u pravilu svoje programe nudi besplatno, u ovoj situaciji ovi koncerti će biti mjesto za prikupljanje novčanih donacija za pomoć onima koji su ostali bez svojih domova. U teškim periodima, umjetnost je sredstvo komunikacije.

Koncerti koji su bili planirani u narednom periodu, održat će se po rasporedu: Ove sedmice Muzička akademija najavljuje tri koncerta: 21. maja u 20 sati koncert će održati hor, solisti i orkestar Muzičke akademije, u Crkvi Sv. Ante na Bistriku. U četvrtak, 22. maja u 19:30 sati, u Domu Oružanih snaga BiH, najbolji studenti Muzičke akademije, studenti koji su kroz ovu školsku godinu osvojili nagrade na takmičenjima, imat će svoj koncert "Students on Stage".

U petak, 23. maja, u 19:30 sati, u Crkvi Sv. Josipa na Marijin Dvoru, koncert tradicijske muzike "Od gusala do fada" održat će ansambl Etnoakademik.

"Muzika je jedna od osnovnih ljudskih potreba, ali u ovoj situaciji nekima je potrebno ono najosnovnije za preživjeti. Svi studenti, solisti i nastavnici koji će nastupati na koncertima svojom će muzikom pokazati i pozvati na solidarnost i publika je dobrodošla da zajedno s nama na koncertima skupi snagu, volju i novac potreban za borbu protiv nesreće koja nam se dogodila. Ove godine naš festival je Majske muzičke solidarnosti, pomozimo onima kojima je najpotrebnije!", poručuje organizacijski tim Muzičke akademije u Sarajevu.