Trodnevno gostovanje
0

Gromoglasan aplauz za izvedbu "Prsta" u SARTR-u: Đuričić i Stefanović oduševile publiku

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nešto više od 30 gledatelja večeras je uživalo u izvedbi predstave "Prst", koju su na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) odigrale sjajne srbijanske glumice Jasna Đuričić i Milica Stefanović.

Nakon što smo je imali priliku gledati u filmu "Quo Vadis, Aida?", gdje je maestralno prikazala lik prevoditeljice Aide, Đuričić je u glavnom gradu BiH večeras izvela uspješnu predstavu "Prst", kosovske autorice Doruntine Bashe, u režiji Ane Tomović.

Predstava je nagrađena gromoglasnim aplauzom publike, a na izlazu iz teatra bilo je moguće čuti komentare oduševljenja Sarajlija koji su uživali u jednosatnoj izvedbi. Đuričić i Stefanović večeras su dobile podršku i od, između ostalog, Jasmile Žbanić, Damira Ibrahimovića i Harisa Pašovića.

U ovoj nagrađivanoj duodrami o zamršenim odnosima svekrve i snahe, koje su izgubile sina i supruga u ratnim sukobima 1999. godine i deset godina kasnije još uvijek se nadaju njegovom povratku.

"Ovo je baš stara predstava, čini mi se da smo premijeru igrali 2012. Igramo je s manjim i većim pauzama, ali ona živi. Čini mi se da je i Milici i meni ona postala dio našeg sopstvenog tkiva. To je rijetkost - da je neka predstava tako dugo na repertoaru. To govori o tome koliko je ovo dobar tekst, koliko je on višeslojan, spretno skrojen... Bilo bi neozbiljno reći da je ovo predstava koja govori samo o odnosu svekrve i snahe. Taj tekst priča o svemu što živimo danas. Čudno je danas, kada ljudi misle da ovakve priče pripadaju nekim pasivnim krajevima. To su nekakve samoobmane u kojima mi živimo, žene možda najviše - da ako živiš u gradu, to je dovoljno", rekla je Đuričić nakon izvođenja predstave.

Dodaje kako je danas moguće vidjeti poplavu patrijarhata, primitivizma, odnosno povratka unazad: "Rekla bih u tom smislu, gdje se zna gdje je ženi mjesto. U kuhinji, ne treba da radi. Treba da rađa i nema pravo glasa. Zbog toga je uvijek posebno igrati ovu predstavu, a igrali smo je svuda".

Đuričić nakon predstave (Foto: I. Š./Klix.ba)
Đuričić nakon predstave (Foto: I. Š./Klix.ba)

Đuričić smatra kako su današnji gradovi poprilično "poseljačeni". Malo je urbanog, ako posmatramo pozitivni smisao te riječi: "Mislim da su sela nešto što je zdravo, što je na pravom putu, neki prostori slobode... A gradovi su postali oličenje primitivizma".

Stefanović je istakla kako ju oduvijek raduje činjenica da glumice u predstavi polaze od sebe: "Mi tu dolazimo kao dvije glumice, držeći tekst u rukama... Stvarno, sa svojim materijalom, frustracijama i osjećanjima ulazimo u cijelu priču. Dajemo najiskrenije viđenje kako se mi u nekim situacijama lično prepoznajemo. Da li to oslikava odnos s majkama, svekrvama ili bilo kojim oblikom autoriteta na koji nailazimo u porodici".

Naposljetku je dodala kako je patrijarhat itekako prisutan, te su ga i muškarci i žene vrlo svjesni.

Dramaturg predstave je Filip Vujošević, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Miomirka Bailović, asistentica režije i scenski pokret Bojana Mišić, muzički saradnik Draško Adžić, fotografija i dizajn Jelena Janković. Predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra i Hartefakt Fonda iz Beograda. Predstava gostuje u Sarajevu zahvaljujući udruženju Kontakt.

U SARTR-u su zakazana još dva igranja predstave "Prst" - 29. i 30. maja u 20 sati. Za više informacija o kartama javite se u Facebook inbox SARTR-a.