Za sve generacije
257

Gromoglasan aplauz i ovacije na premijeri predstave "Mali princ" u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Gromoglasni aplauz i ovacije iz publike ispratili su autore predstave Mali princ koja je sinoć premijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo.

Nakon što je prošle sedmice, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, najavio rekostrukciju gledališta u idućoj godini povodom proslave 40 godina od spajanja Pozorišta za mlade (bivšeg Pionirskog pozorišta) sa Pozorištem lutaka, ovo je prva predstava kojom se obilježava ovaj jubilej.

"U izuzetnoj izvedbi naših glumaca i sa magičnim likovnim elementima izvrsna režija ovog klasika i bestsellera, neće ostaviti nijednu generaciju ravnodušnom. Ovo je predstava za djecu na kojoj u publici očekujemo one koji misle da su odrasli. S ponosom Pozorište mladih danas ima jednu predstavu za sve uzraste, koja će dugoročno ostati zapamćena na našem repertoaru. Ova adaptacija Malog princa iz perspektive odraslog čovjeka i njegove odraslosti postavlja ozbiljna pitanja o smislu života, ali daje nadu koju trebamo gajiti da bismo bili odrasli, a zadržali dječiju ljubav i dobrotu. Pravimo je za one koji vide, ali i one koji žele ponovo vidjeti slona u zmiji, a ne šešir", izjavila je direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.

Režiju i adaptaciju uradio je Slobodan Perišić, dramaturg je Segor Hadžagić, scenografi su Marko Bilbija i Monika Ponjavić, kostimografiju je uradila Narda Nikšić, kompozitor je Petar Bilbija, autor pjesama Berislav Blagojević, a dizajner Furkan Hizir.

"Mi dolazimo na ovaj sve više komplikovan svijet potpuno čisti, bezbrižni , saosjećajni. Kao takvi, odrastanjem upoznajemo svijet i polako prihvatamo njegova pravila. Odrastanje bi samo po sebi trebalo da bude neki koristan proces, kako sama riječ i kaže da znači nekakav rast u svakom smislu. Čini mi se da je to danas potpuno pogrešna riječ. 'Odrasli su jako čudni' jer u njima djetinjstvo polako kopni, jer su se okružili nevoljama i posvetili prolaznim stvarima. Kažu da bi život trebao da bude jedno korisno putovanje, a ne destinacija. Naša predstava bi trebala biti jedno takvo putovanje. Odrasli će se, nadam se prepoznati, a našim malim gledaocima ćemo prikazati jedan 'čudesan san'. San koji je i ova sama predstava nekada bila", rekao je reditelj predstave Slobodan Perišić.

U predstavi igraju i pjavaju: Mario Drmać, Edhem Husić, Alma Merunka, Edin Avdić i Aldin Tucić.