Ponedjeljak, 12. juli
0

Grigoryan Brothers u Bošnjačkom institutu

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak, 12. jula, u okviru Festivala "Baščaršijske noći" nastupit će australijski duo gitara “Grigoryan Brothers”. Koncert počinje u 20.15 sati, a zbog tehničkih razloga održat će se u Bošnjačkom institutu umjesto, kako je ranije najavljeno, u Domu OS BiH.

Prvu zajedničku turneju Braća Slava i Leonard Grigoryan imali su 2002. godine, kada su svojim virtuoznim sviranjem oduševili australijsku publiku i muzičke kritičare.

Od tada redovno nastupaju u Evropi, SAD-u, Aziji, Južnoj Africi i Bliskom istoku. Nastupali su sa vodećim orkestrima iz Australije i Evrope, kao što su Londonska filharmonija, Simfonijski orkestar BBC-a, Northern simfonijski orkestar, Izraelski simfonijski orkestar, Orkestar RTV Dresden, Kraljevski škotski orkestar, Simfonijski orkestar iz Klagenfurta, Simfonijski orkestar Halle, Hong Kong Simfonijeta, Simfonijski orkestar Novog Zelanda.

Objavili su četiri zajednička albuma, a imaju uspješne pojedinačne karijere.

Slava Grigoryan je do sada objavio šest solo-albuma. Član je gitara-trija MGT koji pored njega još čine dva velika jazz-imena Ralph Towner i Wolfganag Muthspiel.