Kultura
172

Gregory Porter proslavio rođendan u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu sinoć je koncertom Gregoryja Portera i njegovog četveročlanog benda započeo šestodnevni 18. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo.

Publika je u dvorani popunjenoj do posljednjeg mjesta sa oduševljenim ispratila predstavljanje Porterovog aktuelnog albuma Liquid Spirit za koji je početkom godine osvojio nagradu Grammy za najbolji vokalni album objavljen u prošloj godini.

Porter je izveo svoje hitove poput pjesama Hey Laura, Be Good, Musical Genocide, No Love Dying u čijoj izvedbi mu se pridružila i publika. Sve prisutne je oduševio kada je bez mikrofona izveo dugi improvizirani uvod za jednu od pjesama.

Pozivajući Portera na bis, publika je otpjevala "Happy birthday, Gregory" čestitajući ovom umjetniku rođendan koji je obilježio sarajevskim koncertom.

Nakon koncerta u BKC-u, Porter se uputio u Club Monument gdje je sudjelovao na jam sessionu i na oduševljenje svih prisutnih izveo pjesmu I fall in love too easily, a nakon toga i pjesmu Cheeokee.

Na klupskoj sceni Jazz Festa na kojoj se svaku večer organiziraju koncerti i jam sessioni međunarodnih gostiju festivala, lokalnih muzičara i polaznika edukativnog programa Music Meeting, sa Porterom su na bini bili članovi njegovog ansambla basista Aaron James i bubnjar Emanuel Harrold, te gitarista Dino Šukalo, pijanista Adis Sirbubalo kao i polaznici programa Music Meeting.