{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Grebanje ili Kako se ubila moja baka" apsolutni pobjednik Festivala bh. drame

20.5.2013. u 22:32
72
0
"Grebanje ili Kako se ubila moja baka" apsolutni pobjednik Festivala bh. drame
72
Posljednje noći Takmičarskog programa 12. festivala bh. drame u Zenici stručni žiri u sastavu Muris Bajramović, Ljiljana Čekić, Matko Botić, Midhat Kušljugić i Milena Bogavac, dodijelio je priznanja i nagrade za najbolje glumce i predstave festivala.
Nagradu “Miodrag Žalica” za najbolji bh. dramski tekst, dobila je Tanja Šljivar za dramu “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”, u produkciji BNP-a Zenica, koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra (Beograd, Srbija).

Druga nagrada za dramatizaciju i izvedbeni tekst otišla je u ruke Dubravke Zrnčić-Kulenović i Tanje Miletić-Oručević, za tekst predstave “Bio je lijep i sunčan dan” u produkciji SARTR-a i Internacionalnog teatarskog festivala MESS (Sarajevo).

Za najbolju predstavu u cjelini nagradu je dobila predstava “Bio je lijep i sunčan dan” u režiji Tanje Miletić–Oručević.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Selma Spahić za predstavu “Grebanje ili Kako se ubila moja baka“, a Lana Delić, koja je u predstavi Spahićeve glumila Maju, proglašena je najboljom glumicom.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Timu Breyvogelu, za igru u predstavi “Potočari party – priviđenja iz srebrenog vijeka", dok su Benjamin Bajramović i Dženana Džanić proglašeni najboljim glumcima.

Uloga Nikole u predstavi “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” Muhamedu Hadžoviću donijela je priznanje za najbolji epizodnu ulogu. Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Mirna Ler za rad na predstavi “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”, a kompozitor Draško Adžić, koji je u predstavi radio muziku, odnio je priznanje za najbolju scensku muziku.

Nagradu za najbolji scenski pokret dobio je koreograf Marko Boldin za rad na predstavi “Samo nek’ ne puca”.

Nagradu žirija publike dobila je predstava “Potočari party - priviđenja iz srebrenog vijeka“ rađena u koprodukciji Poolparticipant, Theater Nestroyhof/Hamakom i Wien Kultur iz Beča (Austrija).

Pored nagrada koje je dodijelio žiri, na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala koja je zakazana za ponedjeljak, Direkcija Festivala će dodijeliti i dvije specijalne nagrade i to nagradu "Adem Čejvan“, dugogodišnjem uglednom i zaslužnom bh. glumcu Josipu Pejakoviću za sjajne glumačke kreacije i ukupan doprinos razvoju teatarske umjetnosti.

Specijalnu nagradu za afirmaciju bh. književnosti u teatru dobit će Zoran Ristović za brojne režije dramskih tekstova bh. dramatičara i dramatizacije romana bh. autora.

U čast nagrađenih na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici večeras je izvedena predstava “Balkanski špijun u Sarajevu”, Narodnog pozorišta Sarajevo u režiji Sulejmana Kupusovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: