Kultura
0

Grassova autobiografija već rasprodana u knjižarama

FENA
Autobigrafija njemačkog književnika Guntera Grassa u kojoj on otkriva da je bio uključen u SS-trupe krajem Drugog svjetskog rata već je skoro rasprodana, dan nakon šo je izložena u knjižarama, izjavila je u četvrtak glasnogovornica izdavača Steidla (Štajdl).

Oko 130.000 primjeraka knjige od ukupno 150.000 koliko je u srijedu zvanično pušteno u prodaju u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, već je prodano, precizirala je glasnogovornica Claudia Glenewinkel.

Autobiografija je trebalo da bude objavljena 1. septembra, ali je izdavačka kuća odlučila u srijedu da ubrza njeno objavljivanje zbog skandala koji je izazvalo priznanje dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 1999. godinu.

U razgovoru s predstavnicima medija, Grass je u petak priznao da je 1945. godine bio nakratko angažiran u elitnoj jedinici nacističkog režima i da je o detaljima tog angažmana pisao u svojoj autobiografiji.

Ovo priznanje je izazvalo velike polemike u Njemačkoj, a intelektualci i historičari mu posebno predbacuju što je 61 godinu šutio iako nije prestao da konfrontira Njemačku sa stranputicama svoje povijesti.

U svom nastupu na televiziji, Gunter Grass je pokušao da objasni svoju šutnju "stidom" koji osjeća što je bio pripadnik SS-trupa.