Kultura
0

Grand Prix NAFF-a za "One rat short"

FENA
Stručni žiri Trećeg međunarodnog festivala animiranog filma "NAFF 2008." koji je održan u Neumu dodijelio je Grand Prix američkom filmu "One rat short", autora Alexa Wella.

Film koji je prošle godine bio u najužoj konkurenciji za Oscara, kroz priču o životu miševa u američkom megapolisu govori o čovjekovoj potrebi da tehnološkim istraživanjima i eksperimentalnim iživljavanjem nad prirodom i životinjama ubrzano ide ka samouništenju civilizacije i ljudskoga roda.

Nagradu za najbolju glazbu dobio je njemački film "The Propellerbird" autorskog dvojca J. Lochera i T. Hinkea, nagrada za Glazbeni animirani spot dodijeljena je domaćem filmu "Ko je jamio jamio" autora Antona Humla i Adnana Mahinića.

Nagradu u kategoriji glina, lutke, kolaž dodijelio je irskom filmu autora Joela Simona, nagradu za 3D animaciju hrvatskom filmu "Plasticat" autora Simona Bogojevića Narata, dok je u kategoriji tehnike 2D animacije pobijedio francuski film autorice Claire Fouquet "Let's see your ID".

Nagradu stručnog žirija dobio je italijanski film "Sjećanje jednog psa" autorice Simone Masi Stručni a jednoj od najvećih svjetskih živih legendi animacijskoga trika, Ernestu Greglu iz Zagreba dodijeljena je Specijalna nagrada za životni doprinos razvoju animiranog filma u regiji i svijetu.

Žiri je radio u sastavu Sarah van den Boom, predsjednica, (Francuska), Miro Barnjak (BiH), Vladimir Stanić (Srbija), Mirza Ibrahimpašić (BiH).

Omladinski žiri sačinjavali su Rajna Rajič, Dejan Mijatović, Katarina Brajković i Jasenko Gavrić, saopćeno je iz INFONAFF-a.