Završen ovogodišnji MESS
6

Grand Prix MESS-a za predstavu "Sylphidarium/Maria Taglioni na terenu"

Klix.ba
U sarajevskom Klubu 1 je u subotu navečer žiri sastavljen od vrsnih pozorišnih radnika Tomasza Kirenczuka, Petera Kovača i Lajle Kaikčije objavio laureate i laureatkinje 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini osvojila je italijanska predstava "Sylphidarium/Maria Taglioni na terenu", Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu Alessandro Serra za predstavu "Macbettu" i Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dobio je Enkidu Khaled za ulogu u predstavi "Bagdad".

Nagradu "Rejhan Demirdžić" za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu dobio je Adrijan Pezdirc za igru u predstavi "Ono što nedostaje", dok su specijalne nagrade žirija dobili autorski tim i glumci i glumice predstave "Welcome" reditelja Nermina Hamzagića te glumački ansambl predstave "Cezary odlazi u rat" poljskog reditelja Cezary Tomaszewski.

Također, direkcija festivala MESS dodijelila je nagradu "Marko Kovačević" za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije Asji Krsmanović za kritičke prikaze s ovogodišnjeg MESS-a.

O nagradi za najbolju predstavu malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava "Svirala" s prosječnom ocjenom 10,00. Nagradu publike za najbolju predstavu 58. festivala MESS osvojila je predstava "Welcome" s prosječnom ocjenom 9,62.

Osim nagrada žirija i direkcije festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS: Oslobođenje je nagradu "Zlatna Maska" dodijelilo predstavi "Macbettu", sedmični magazin Dani je nagradu "Hrabri novi svijet" uručio ekipi okupljenoj oko predstave "Leptir-vježba rođenja" koja je također dobila i nagradu "Sound of MESS" Radio Sarajeva. Prvi put, žiri Radio Sarajeva imao je i "special mention", a to je predstava "Welcome" Nermina Hamzagića.

Nagradu "Luka Pavlović" tim teatarskih kritičara i kritičarki, koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Edin Salčinović, Stela Mišković i Dino Pešut, osvojila je predstava "Macbettu" reditelja Alessandro Serra.

U proteklih osam festivalskih dana, publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 23 predstava iz 17 država i s četiri kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica.