Kultura
6

Grand Prix 54. MESS-a za predstavu "Koštana"

FENA
Dodjelom nagrada danas je zvanično završen 54. Internacionalni teatarski festival MESS, a Gran Prix "Zlatno lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini" dodijeljen je predstavi "Koštana" Narodnog pozorišta iz Subotice u režiji Andrasa Urbana.

Na pres konferenciji održanoj tim povodom u Narodnom pozorištu u Sarajevu "Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja" dobio je Luk Perceval za predstavu "Front".

Za najbolje glumačko ostvarenje nagrađena je Suzana Vuković za ulogu u predstavi "Koštana", Ermin Bravo za ulogu u predstavi "Mali mi je ovaj grob" i David Espinosa za "Moje veliko djelo (ambiciozni projekat)".

"Zlatni lovorov vijenac za najbolji dramski tekst" pripao je Biljani Srbljanović za tekst "Mali mi je ovaj grob", dok je nagrada "Jurislav Korenić" za najboljeg mladog reditelja pripala Francescu Pennini za režiju predstave "Dob".

Dina Mušanović dobitnica je nagrade "Rejhan Demirdžić" za najbolju mladu glumica i to za ulogu u predstavi "Drama o Mirjani i ovima oko nje".

O Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu Children MESS-a odlučila su djeca, a i ovogodišnja pobjednica je predstava "Juri Muri pleše u Africi" Plesnog teatra iz Ljubljane.

Ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac publike Festivala MESS dobila je predstava Davida Espinose "Moje veliko djelo (ambiciozni projekat)".

Žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC) nagradio je predstavu ­­­"Koštana". Na svečanoj ceremoniji objavljeni su i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS.

Direkcija festivala MESS ove godine svoju najznačajniju nagradu "Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra" dodijelila je Paolu Magelliju i Janu Lauwersu. Nagradu "Marko Kovačević" za teatarsku kritiku i teatarsku publicistiku Direkcija Festivala dodijelila je ove godine Mladenu Bićaniću, a nagrada "Luka Pavlović" dodijeljena je predstavi "Moje veliko djelo (ambiciozni projekat)".

Direktor Internacionalnog Festivala MESS Dino Mustafić zahvalio je svima za sudjelovanje na tom značajnom događaju iz oblasti kulture te za narednu godinu najavio druženje i to po novom konceptu.

Internacionalni teatarski festival MESS ove godine održan je od 3. do 12. oktobra u Sarajevu, Zenici, Goraždu i Visokom, a 25 predstava iz 18 država imalo je više od 30 izvedbi u kojima je sudjelovalo oko 300 gostiju.