Od 5. novembra
0

Grammy elita na 12. Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Da je Jazz Fest Sarajevo jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u našoj zemlji i sasvim sigurno najvažniji muzički događaj, svjedoči i impresivna lista učesnika ovogodišnjeg festivala.

Jedan od pokazatelja da se ovaj prestižni kulturni događaj konstantno razvija, ne samo u produkcijskom već i u programskom smislu, jeste i značajan broj učesnika festivala koji se mogu pohvaliti Grammy nagradama ili nominacijama za ovo najprestižnije svjetsko muzičko priznanje.

Ovogodišnji 12. Jazz Fest Sarajevo 2008. koncertom 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru otvorit će četverostruka dobitnica Grammyja Dianne Reeves. Ova vrhunska umjetnica drži rekord kao jedini vokalista u bilo kojoj od kategorija Grammyja koji je uspio osvojiti ovu prestižnu nagradu za svoja četiri uzastopna albuma. I na prethodnih jedanaest izdanja Jazz Festa nastupio je veliki broj dobitnika Grammyja, između ostalih Joe Zawinul, Gonzalo Rubalcaba, Richard Bona, John Patitucci, Danilo Perez, te Dave Holland i Charlie Haden koji su tri puta osvojili nagradu u različitim kategorijama Grammyja.

Brad Mehldau koji će drugog dana ovogodišnjeg festivala sa svojim triom održati koncert u okviru glavnog festivalskog programa u BKC-u, bio je nominiran za nagradu Grammy u kategoriji najbolje instrumentalne solo izvedbe, dok je Omar Sosa koji će svoj aktuelni projekat Afreecanos predstaviti na istoj sceni 8. novembra, nominiran dva puta za Grammyja: prije dvije godine za album Mulatos, a 2002. za album Sentir.

Osmog novembra na sceni Strange Fruits u Pozorištu mladih nastupit će trio trubača Davea Douglasa koji je dva puta nominiran za Grammyja. Ovaj izuzetni trubač i jedan od važnijih kompozitora i bend lidera na svjetskoj jazz sceni danas, osim sa svojim triom kojeg čine violinista Mark Feldman i basista Scott Colley, nastupit će na još jednom koncertu na Jazz Festu i to u sastavu kvarteta Mishe Mengelberga.