{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grafike Vijećnice Irfana Hoze najbolje na Svjetskim umjetničkim igrama u Slovačkoj

23.9.2015. u 20:26
33
12
Grafike Vijećnice Irfana Hoze najbolje na Svjetskim umjetničkim igrama u Slovačkoj
33
"Majstor kista", bh. umjetnik i grafičar Irfan Hozo, osvojio je medalju za najbolju grafiku na drugim po redu Svjetskim umjetničkim igrama koje su održane u periodu od 1. do 9. septembra u Bratislavi u Slovačkoj.
U Svjetskim umjetničkim igrama učestvovalo je 57 zemalja, a dodijeljene su tri nagrade - za skulpturu, slikarstvo i grafiku.

Hozo je medalju za grafiku dobio za četiri rada Vijećnice. Vijećnica je njegova vječna inspiracija, pa tako u svom umjetničkom opusu ima preko 200 radova posvećenih ovom reprezentativnom arhitektonskom zdanju Sarajeva.

"Ovo je svjetska nagrada sa takmičenja na kojem je učestvovalo mnogo grafičara i zato mi znači mnogo. Pored svih medalja koje Bosanci osvajaju, i ja sam dobio priliku da osvojim jednu", kazao je Hozo za Klix.ba.

Irfan Hozo je rođen 15. decembra 1957. godine u Sarajevu, gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomski studij. Izlagao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, te je dobitnik nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad. Od 1980. godine član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, a 1985. priznat mu je status slobodnog umjetnika. Živi i radi u Sarajevu.

Svjetske umjetničke igre (World Art Games – WAG) su neprofitna nevladina organizacija osnovana 2008. godine u Hrvatskoj, gdje se i danas nalazi glavna kancelarija, dok svoje nacionalne odbore ima u više od 60 zemalja. Po uzoru na slične olimpijske organizacije u oblasti sporta, ova organizacija to radi u oblasti kulture i umjetnosti.

Svjetske umjetničke igre održavaju se svake dvije godine. Prve su održane u Hrvatskoj 2013. godine, a ovogodišnje, drugo izdanje održano je u Slovačkoj, u Bratislavi.

Na ovaj su događaj pozvani umjetnici iz svih umjetničkih disciplina, a cilj organizacije je da okupi umjetnike iz svih dijelova svijeta kroz različite kategorije i umjetničke discipline, bez obzira na rasu, naciju ,religiju, političku ili seksualnu orijentaciju ili pak socijalni status.

Njihova je vizija, kako navode, postati vodeća svjetska organizacija u polju moderne umjetnosti i kulture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: