Bh. mjetnička scena
3

"Grafičko bijenale mladih BiH" od 15. do 25. maja u sarajevskom BKC-u

Klix.ba
JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo organizuje "Grafičko bijenale mladih BiH" koje će trajati od 15. do 25. maja. Izložba će biti otvorena u utorak, u 19 sati, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, a izloženi radovi se mogu pogledati svaki dan osim nedjelje u periodu od 10 do 18 sati.

U Galeriji BKC-a bit će izloženo oko 40 radova studenata završnih godina likovnih akademija iz Sarajeva, Banja Luke, Širokog Brijega i Trebinja. Bijenale će biti takmičarskog karaktera, a izlagat će studenti starosne dobi do 35 god koji pohađaju master i diplomske studije.

Projekt "Grafičko bijenale mladih BiH" predstavlja kulturnu manifestaciju koja će se održavati svake druge godine, a u okviru koje će biti predstavljeni radovi grafičara iz Bosne i Hercegovine (prevashodno studenata završnih godina, kao i grafičara mlađe generacije općenito – starosna dob do 35 godina). Radove će selektirati stručni žiri, dok će postavku i promociju manifestacije obavljati kustoski tim bijenala. Pobjedniku bijenala će biti uručena Grand prix nagrada (povelja i trofej "Tvrtkov pečat"), a pobjedniku će biti organizirana i samostalna izložba u galeriji Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Idejni tvorac projekta je Danis Fejzić sa Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo koji je ujedno i član žirija. Uz Danisa Fejzića stručni žire čine: Taida Jašarević-Hefford, Akademija likovnih umjetnosti Trebinje, Milan Krajnović, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Igor Dragičević, Akademija likovnih umjetnosti Široki Brijeg.

Primarni cilj ovog projekta je iznova ukazati na nekada slavnu i adekvatno valoriziranu umjetničku scenu Sarajeva i BiH (koja je upravo u domenu umjetničke grafike važila za najblistavijeg reprezenta umjetničkih zbivanja u nekadašnjoj državnoj zajednici, ali i šire). Takva umjetnička praksa i njene osobitosti su postale poznate pod nazivom "Sarajevska škola grafike". Autori-velikani poput Mersada Berbera, Dževada Hoze, Safeta Zeca, Halila Tikveše, Emira Dragulja (te njihova djela) su i danas predmetom nesmanjenog izučavanja. Upravo zbog nekadašnjeg značaja i trajnog kvaliteta tekovine poznate kao "Sarajevska škola grafike", namjera je da se ovakvim (opravdano) ambicioznim projektom, vratimo našem umjetničkom i izlagačkom sistemu ono što je nekada bilo neodvojivo od našeg kulturnog bića i kulturne prepoznatljivosti.

Ovakvo Grafičko bijenale će, stručnim odabirom i procjenom pristiglih grafičkih listova zasigurno obezbijediti svrsishodno i kvalitetno tradicionalno promovisanje recentnih radova sa teritorija cijele Bosne i Hercegovine, te će i na taj način Sarajevo (BiH općenito) biti središtem još jednog značajnog kulturnog događaja/manifestacije.