{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradska limena muzika iz Stoca danas na Baščaršijskim noćima

F
3.7.2013. u 08:03
83
0
Gradska limena muzika iz Stoca danas na Baščaršijskim noćima
83
Gradska limena muzika iz Stoca danas na Baščaršijskim noćima
U okviru Festivala Baščaršijske noći danas će na Trgu djece Sarajeva nastupiti Gradska limena muzika iz Stoca.
Orkestar će s Trga djece Sarajeva krenuti u defile do Sebilja na Baščaršiji.

Gradska limena muzika Stolac je udruženje koje postoji još od 1931. godine, osim prekida za vrijeme II Svjetskog rata i rata u BiH.

Ovaj sastav egzistira kao jedan od najznačajnijih urbanih simbola Stoca i nezaobilazan je faktor svih kulturnih dešavanja u gradu i široj regiji.

Tako je Gradska limena muzika Stolac, kao reprezent sredine iz koje dolazi, učestvovala na mnogim smotrama limenih glazbi bivše države, gdje je po pravilu dobijala najlaskavije kritike i činila da, pored svega lijepog što ovaj grad posjeduje, bude prepoznatljiv i po limenoj muzici.

U okviru orkestra danas vježba osamdesetak članova. Kao apolitična i dobrovoljna amaterska organizacija, Gradska limena muzika je univerzalnim jezikom nota i načinom funkcionisanja postala potpuno drugačija od okruženja.

U okviru Festivala će, također danas, u Svrzinoj kući biti održan tradicionalni program Veče Muzeja Sarajeva "Da se ne zaboravi", a bit će posvećen sarajevskoj vodi.

Poznato je da Sarajevo i njegova okolina obiluju vodama, te da je Sarajevo prvi grad u Evropi koji je imao svoj vodovod, no i prije toga, postojali su razni načini za korištenje izvora i tekućih voda u domaćinstvima.

Sarajevo je bilo poznato po česmama, šadrvanima, sebiljima, hamamima i avlijskim potocima.

O bogatstvu i ljepoti voda, njihovoj upotrebi, o česmama i baščama govorit će Emina Muftić.

Voda je neiscrpna tema i u sevdalinkama, te će o tome pjevati Mensura Bajraktarević uz pratnju harmonike, saopćeno je iz Festivala Baščaršijske noći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: