Kultura
0

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac posjetila Art Depo Ars Aevi

Sarajevo-x.com
Gradonačelnici Sarajeva danas zvanično predstavljena Kolekcija Ars Aevi u prostoru Art Depoa Ars Aevi u Centru Skenderija. Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i Predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić potpisali ugovor o finansiranju aktivnosti Ars Aevi iz budžeta Grada Sarajeva za 2007. godinu.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac posjetila je danas Art Depo Kolekcije Ars Aevi u Centru Skenderija. Art Depo je rekonstruisan u ovoj godini sredstvima Vlade Italije putem UNESCO-a, a u njemu će Kolekcija Ars Aevi budućeg sarajevskog muzeja savremene svjetske umjetnosti biti stalno otvorena za posjetioce od jeseni ove godine.

Grad Sarajeva jedan je od najznačajnijih podržavaoca Projekta Ars Aevi od njegovog osnivanja. Godine 1993, u opsjednutom Sarajevu, Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je koncept i strategije Projekta Ars Aevi za formiranje prestižnog internacionalnog Centra/Muzeja savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu. Tokom godina, Grad Sarajevo je podržavao proces formiranja Kolekcije Ars Aevi u periodu saradnje sa centrima i muzejima savremene umjetnosti u Italiji, Austriji, Sloveniji, Turskoj i Bosni i Hercegovini. Godine 2002, Grad Sarajevo je, sa Kantonom Sarajevo, Asocijacijom Ars Aevi i italijanskim partnerima projekta, formirao Fondaciju Ars Aevi čija je svrha zaštita, promocija i obogaćivanje kolekcije i izgradnja Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i najviši predstavnici Grada Sarajeva u proteklom su se periodu sreli sa nizom partnera Projekta Ars Aevi koji imaju značajnu ulogu u projektovanju, izgradnji i promociji Muzeja/Centra Ars Aevi na internacionalnom planu.

U toku današnje posjete Art Depou Ars Aevi, gradonačelnica Semiha Borovac još jednom je potvrdila podršku Grada Sarajeva Projektu Ars Aevi riječima: «Sretna sam da je Grad Sarajevo doprinio tome da Ars Aevi uspješno odgovori na izazov stvaranja kolekcije i muzeja savremene umjetnosti kojim se Sarajevo ponosi kao istinska evropska kulturna metropola. Podrška Grada Sarajeva Projektu Ars Aevi će sigurno predstavljati značajan doprinos predstojećoj promociji Kolekcije Ars Aevi koja bi od jeseni ove godine, u formi stalne izložbene postavke u Art Depou Ars Aevi, trebala biti otvorena za građane našeg grada i države, kao i mnogobrojne turiste koji u sve većem broju posjećuju Sarajevo. Sada, kada smo na pragu otvaranja postavke Kolekcije u Art Depou Ars Aevi i na pragu aktivnosti na izgradnji objekta koji projektuje čuveni arhitekta Renzo Piano, sa zadovoljstvom mogu da potvrdim da ću ja lično kao gradonačelnica i Gradska uprava Grada Sarajeva nastaviti podržavati Ars Aevi kao jedan od vodećih kulturnih projekata našeg Grada od najvišeg razvojnog značaja.»

Ovom prilikom, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i Predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić svečano su potpisali ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz budžeta Grada Sarajeva za 2007. godinu. Sredstvima od 100.000 KM Grad Sarajevo će u 2007. godini nastaviti svoju finansijsku podršku Ars Aevi, namijenjenu stvaranju uslova za djelovanje tima Ars Aevi i za ostvarenje programskih aktivnosti Ars Aevi iz oblasti savremene umjetnosti.

Predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić izrazio je uvjerenje da će Ars Aevi, uz kontinuitet podrške Grada Sarajeva i drugih partnera, postati jedan od najznačajnijih simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine kao istinskog evropskog kulturnog centra, grada koji se već sada ponosi ovim projektom koji je po svojem konceptu i dostignućima jedinstven na internacionalnoj sceni savremene umjetnosti.

Enver Hadžiomerspahić, generalni direktor Projekta Ars Aevi, predstavio je gradonačelnici novu postavku Kolekcije u Art Depou Ars Aevi. Gradonačelnica je potvrdila da će Grad Sarajevo odobriti iznos od 20.000 KM namijenjen za pokriće troškova održavanja Art Depoa, od njegovog otvaranja za posjetioce u jesen ove godine.

Muzej/Centar savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi jedan je od najznačajnijih dugoročnih kulturnih i razvojnih projekata Sarajeva od značaja za Bosnu i Hercegovinu, ali i za region jugoistočne Evrope. Projekt Ars Aevi, koji se odvija pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ovoj godini ulazi u proces formiranja fondova za izgradnju Muzeja koji projektuje prestižni arhitekta Renzo Piano u kojem će, nakon perioda njenog boravka u Art Depou Ars Aevi u Centru Skenderija, biti smještena jedna od najznačajnijih evropskih kolekcija djela savremene svjetske umjetnosti.