{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Građanin plemić" u Narodnom pozorištu

16.10.2012. u 14:45
40
1
"Građanin plemić" u Narodnom pozorištu
40
"Građanin plemić" u Narodnom pozorištu
Narodno pozorište Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 18. oktobra u 19:30 sati bit će izvedena predstava Jean-Baptiste Poquelin Moliere komedija "Građanin plemić" u adaptaciji i režiji Lary Zappia.
Glumačke uloge u ovoj predstavi ostvaruju: Mirvad Kurić, Belma Salkunić, Slaven Vidak, Ermin Sijamija, Vedrana Seksan, Aldin Omerović, Sanela Pepeljak, Merima Lepić, Riad Ljutović, Dženita Imamović, Aleksandar Seksan, Amina Begović, Muhamed Jamaković i Vedran Brahić.

Prema riječima redatelja Moliereov predložak je čist i prohodan; u njemu je i glumcu i redatelju i gledaocu sve vrlo brzo jasno.

"I, kao u svakoj dobroj komediji, prestajemo se baviti onim "šta" i usredotočujemo se na "kako". To nam pomaže da premostimo jaz stoljeća i nađemo dodirne tačke s našim vremenom. Na sreću, ljudske mane ostaju vijekovima iste - i danas nas lako prevare stvari koje volimo. Jedina je razlika u tome da je danas, za razliku od Moliereovog doba, premoć jednih likova nad drugima pitanje životne, a ne klasne pravde i mudrosti. Sve ostalo je bezvremeno jer, kako pisac kaže u jednom svom drugom komadu, zlobnici i zavidnici umiru, ali zloba i zavist nikad", naveo je reditelj.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: