Prikupljaju dokumente i fotografije
1

Građani Konjica spašavaju mural Zuke Džumhura

Klix.ba
Volonteri i prijatelji Konjica, koje predvodi Adis Muhibić, nastavljaju aktivnosti za spašavanje murala koji je svojevremeno u hotelu Igman na zidu Pivnice, kultnog mjesta njegove generacije, naslikao putopisac Zulfikar Zuko Džumhur.

Podsjetimo, firma Babić, koja je kupila zgradu na kojoj se mural nalazi, želi da na tom mjestu izgradi stambeno-poslovni objekt. Zgrada je u septembru srušena, a zid s muralom je ostao zaštićen. Vlasnik zgrade Amil Babić, koji sve vrijeme čuva mural, dao je rok do augusta ove godine da se on restaurira.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine zatražila je prikupljanje dokumentacije i fotografija koje svjedoče o postojanju murala, te inicijatori akcije za Zukin mural u Pivnici mole sve građane da se uključe i pomognu kako bi ovo djelo bilo proglašeno nacionalnim spomenikom.

"Molimo sve dobre ljude da se potrude i pročešljaju svoju arhivu, otvore fioke, raspitaju se kod prijatelja i prošire informaciju o ovoj inicijativi i zadataku koji je pred svima nama. Samo udruženi u ovom plemenitom poduhvatu možemo se nadati uspjehu inicijative i biti ponosni na sebe, naš Konjic i našeg neponovljivog Zulfikara Zuku Džumhura", navode aktivisti.

Dokaze, materijale, fotografije, sugestije i sl. šaljite na e-mail [email protected] ili putem pošte: Civilnih žrtava rata broj 3, 88400 Konjic. Rok za dostavljanje materijala je 10. april 2013. godine.