Izložba slika za djecu
58

"Graditi generaciju koja neće dopustiti propast kulture u BiH"

Klix.ba
Arijana Todorović-Panjeta
Arijana Todorović-Panjeta
Prvu izložbu umjetničkih slika za djecu umjetnica Adrijana Todorović-Panjeta predstavlja u Galeriji Roman Petrović 12. i 13. maja, kada će mališani, ali i njihovi roditelji, moći uživati u više od 20 s ljubavlju rađenih umjetničkih djela namijenjenih djeci koja bi, kad odrastu, trebala imati bar malo više svijesti o umjetnosti i osjećaja za lijepo nego to odrasli imaju danas.

Otvaranje izložbe najavljeno je za subotu u 12 sati, tom prilikom će mališani uz razgledanje slika i sami moći nešto nacrtati na dva prazna platna koja će biti postavljena na štafelajima u galeriji.

"Gašenje institucija kulture pokazuje da se umjetnost smatra nebitnom u BiH i bojim se da se na odrasle ljude sa već formiranim stavovima teško može uticati. Kao likovni pedagog smatram da se pozitivan stav prema likovnosti treba graditi kod najmlađih, kako bismo stvorili generaciju koja u budućnosti neće dozvoliti da se desi ono što se s umjetnošću i kulturom dešava danas”, rekla je Adrijana Todorović-Panjeta, autorica izložbe, zahvalivši se Galeriji Roman Petrović i Udruženju likovnih umjentika BiH, koji su prepoznali ideju izložbe i podržali je.

"Postoje predstave za djecu, muzika i muzički festivali za djecu, serije i filmovi, ali nisam nigdje vidjela da je neko od umjetnika uradio namjensku izložbu umjetničkih radova za djecu, pa sam odlučila da to sama uradim. Rezultat je izložba sa više od 20 radova rađenih tehnikom akril na platnu, s motivima koji će se sigurno svidjeti djeci. Moram naglasiti da ovo nije izložba dječijih radova, već izložba umjetničkih radova namijenjenih najmlađoj publici, koja će, vjerujem, u njima uživati", kaže Adrijana Todorović-Panjeta.