Pozitivna inicijativa
9

"Gradimo mostove širom svijeta": Heart Phoenix i njen suprug na konferenciji u Sarajevu

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Sarajevu je proteklih nekoliko dana trajala evropska konferencija "Gradimo mostove širom svijeta", a koja ima za cilj ojačati zajednicu i doprinijeti socijalnoj koheziji i povjerenju u državama Istočne i Srednje Evrope. Održana je u Centru za kulturu u Jelićevoj, a vodili su je Heart Phoenix i njen suprug Jeffrey Weisberg uz podršku Udruženja za prevenciju ovisnosti Narko-Ne iz Sarajeva.
"Posjetio sam Jugoslaviju 1986. godine, ali tada nisam posjetio Sarajevo. Mislim da je veoma važno učiti o ovom gradu, pogotovo o ratu koji se desio na ovim prostorima", započeo je razgovor Weisberg dodavši kako je oduševljen činjenicom da su uspjeli naći veganska jela u Sarajevu.

Phoenix je istakla kako je veganka već 40 godina te kako su joj pri dolasku u Sarajevo kazali kako će imati mnogo problema da pronađe vegansku hranu. Sretna je, kaže, što se ispostavilo drugačije. Ispričala nam je kako je svu svoju djecu odgajala tako da brinu o životinjama, bore se protiv nasilja nad njima i budu vegani. Osim toga, sva njena djeca su aktivisti, ne samo za mir u svijetu, već i za mnoge druge stvari.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"U svojim dvadesetim godinama sam se osvrnula oko sebe i vidjela rat na svim stranama. Svijet je bio pun ratova, nasilja nad životinjama i slično. Tada sam odlučila da se želim boriti za mir. Postala sam veganka, predala sam se borbi za životinje jer sam mislila da su one nedužne u svom tom haosu i od tada nisam stala", priča Phoenix.

Već više od četiri decenije pokušava motivisati ljude da se bore za mir, da se osvijeste o svemu što se dešava u svijetu i da pokušaju živjeti kroz zdraviju metodu života.

"Na konferenciji koju smo održali u Sarajevu radili smo na stvarima poput razvijanja vještina. Naš cilj jeste poslati poruku o tome kako se dolazi do mira. Naravno da ga ne možemo sami stvoriti i prekinuti sve ratove, ali možemo praviti male, ali važne korake prema njemu. Na konferencijama poput ove pokušavamo objasniti ljudima da stvaranjem mira u našim životima, zajednicama i okolici možemo pridonijeti stvaranju mira u cijelom svijetu", kaže Phoenix.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

S osmijehom na licu hvale Aidu Brdar iz Udruženja za prevenciju ovisnosti Narko-Ne, koja je već ranije sarađivala s njima i boravila kod njih četiri mjeseca kao učesnica Community Solutions Programa podržanog od Vlade SAD-a. Osim toga, pomogla im je pisati druge projekte za osnaživanje mladih i izgradnju mirnije i bolje budućnosti.

"Veoma sam zahvalna za ovu priliku i podršku koju smo dobili od Armina Omerovića i Centra za kulturu u Jelićevoj koji nam je ustupio prostorije Centra da održimo ovu, nazovimo je, mini konferenciju. U njoj su učestvovale 22 osobe iz 13 zemalja Srednje i Istočne Evrope, svi su prezentirali svoj rad u zajednici i društveni kontekst iz kojeg dolaze te na koji način grade otpornost zajednice i rade na razvoju mirnog i zdravog društva", kaže Brdar.

Učesnici su pokušali primijeniti metodologiju koja se godinama koristi u SAD-u, konkretno u centru River Phoenix. Ideja je da ostanu umrežen i kroz male projekte pokušaju primijeniti ono što su na konferenciji naučili od Phoenix i Weisberga, istakla je Brdar.

"Naša vizija jeste ponoviti ovo u različitim dijelovima svijeta. Mi u svom programu imamo ljude iz 80 različitih država širom svijeta, a zanima nas kako nešto možemo vratiti, odužiti se tim državama. Zato ovo radimo", kaže Weisberg.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Phoenix je istakla da je veoma važno da shvatimo da, bez obzira na to ko je na vlasti u kojoj državi, svi žudimo za mirom, stabilnošću i kvalitetnim životom. To je nešto što nas treba ujediniti u borbi ka miru, smatra ova aktivistica.

"Svi želimo sigurnost, porodicu, sreću. Postoje neke univerzalne potrebe koje se odnose na sva živa bića, to je ono što nas sve čini istima. Ako postoje načini na koje zajedno možemo ići prema ispunjenju tih potreba, onda to trebamo raditi", kaže.

Naposljetku, Armin Omerović je naglasio kako je veoma zadovoljan činjenicom da je ovakav događaj održan u Centru za kulturu. Prije svega je, kako kaže, sretan zbog činjenice da je kao glumac ugostio majku velikog glumca, a zatim i kao direktor što se ovakve pozitivne priče dešavaju u prostorijama centra.

"Mi želimo kultivisati mlade ljude, podržati ih i gurati naprijed. Mi smo odavno prešli vlastite kapacitete, mislim da nam ni pet zgrada ne bi bilo dovoljno za sve projekte koje imamo. Nije istina da nema pomame za kulturom, ovaj centar pokazuje drugačije svaki dan", zaključio je Omerović.