MESS
0

Gradimiru Gojeru nagrada za teatarsku kritiku

FENA
Gradimir Gojer
Gradimir Gojer
Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić uručio je danas u Sarajevu festivalsku Nagradu za teatarsku kritiku "Marko Kovačević" Gradimiru Gojeru, kao ovogodišnjem laureatu tog priznanja ustanovljenog prije nekoliko godina u čast sjećanja na istaknutog i rano preminulog profesora i teatarskog kritičara.

Mustafić je obrazložio da je Gojeru ova nagrada pripala za iznimno zanimljivu, nadahnutu i poetsku kritiku koju je napisao povodom zatvaranja prošlogodišnjeg MESS-a pod nazivom "Začudno velebno", inspiriranu predstavom "Posljednja Krapova traka" Boba Vilsona, koja je zatvorila Festival.

"Ovo je ujedno i nagrada za Gojerov kontinuiran rad u teatarskoj kritici, kojom se već dugo bavi. On je također i prvi autor knjige "Teatar pod opsadom", u kojoj je sumirao sve predstave nastale u ratnom Sarajevu", kazao je Mustafić.

Gojer je, preuzimajući nagradu, zahvalio direkciji MESS-a što je prepoznala njegov napor da zabilježi značajne događaje na teatarskoj sceni u BiH. Naveo je da nagradu dijeli sa svima koji su bili učitelji na njegovom putu, a posebno s profesorima i teatarskim kritičarima Velimirom Stojanovićem, Jozom Puljizovićem, Lukom Pavlovićem i Muharemom Pervićem.

"Sva četvorica su imala veliki uticaj na moj rad. Također, smatram da je Dino Mustafić renesansna osoba unutar Sarajeva i čovjek koji je omogućio da imamo kontakt s teatarskim svijetom. Kada se dese događaji kao što je "Posljednja Krapova traka", imamo mogućnost da uzimamo priključak s istinskom Evropom", istaknuo je Gojer.

Ujedno je pozvao predstavnike vlasti da zaustave kulturocid u BiH, te spase teatarsku produkciju.