Kultura
0

Grad Sarajevo sa 135.000 KM podržao Sarajevo film festival

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra potpisali su danas Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava za sufinansiranje 12. Sarajevo film festivala.

Grad Sarajevo sa 135.000 KM podržat će ovogodišnji SFF, koji će se biti održan od 18. do 26. augusta.

Spomenutim novcem finansirat će se zvanični takmičarski dio Festivala, ceremonija otvorenja manifestacije te otkup autorskih prava.

"Sarajevo film festival je najuspješnija i najveća filmska smotra u ovom dijelu Evrope i po tom osnovu zaslužuje pažnju i potporu svih institucija vlasti. Ozbiljnost i visoki kvalitet festivala koji su iza nas, potvrdili su da imamo izuzetno talentirane filmske poznavaoce i da smo sposobni organizirati ovakvu kulturnu manifestaciju, koja otvara svijet prema Sarajevu i Sarajevo prema svijetu", istaknula je gradonačelnica Borovac.

Prema riječima direktora Mirsada Purivatre, SFF je festival grada, koji će od ove godine zaista biti prisutan na sve četiri njegove općine.

Izdvojivši do sada najveći iznos, dodao je, Grad Sarajevo pokazuje da polako preuzima vodeću ulogu partnerstva sa SFF, što me posebno raduje. On, ujedno, postaje partner takmičarskog programa, najznačijnijeg dijela Festivala na kojem se očekuje 12 međunarodnih filmskih premijera od Mađarske do Turske.

"Na taj način Grad Sarajevo je postavljen u centar zbivanja ovog regiona i automatski privlačan za veliki broj evropskih i svjetskih filmskih stvaralaca", kazao je Purivatra te izrazio svoje uvjerenje da će Sarajevo u svečanom tonu i sa svojim prepoznatljivim gostoprimstvom dočekati 12. Sarajevo film festival, saopćeno je iz Gradske uprave.