Kultura
0

Grad Sarajevo: Predstavljen program obilježavanja godišnjice 14. ZOI

FENA
Grad Sarajevo u okviru obilježavanja 23-godišnjice održavanja 14. zimskih olimpijskih igara od 7. do 21. februara bit će domaćin brojnih spotskih i kulturnih manifestacija.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac na pres-konferenciji predstavila je program obilježavanja sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja ikada održanog u historiji glavnog grada BiH.

"Želimo da ova manifestacija bude tradicionalna i da se održava u periodu u kojem je i trajala sarajevska olimpijada, koja je u to vrijeme proglašena za najbolje organiziranu u istoriji olimpizma. Posebno želim da naglasim da će na olimpijskom stadionu Koševo 8. februara svečano biti upaljen olimpijski plamen, koji će gorjeti do 21. februara, kako je to bilo i na 14. ZOI prije 23 godine", kazala je Borovac.

Ona je naglasila da će za obilježavanje ZOI biti potrošeno oko 150.000 KM, a isti iznos u ovogodišnjem budžetu plasiran je i za projekte izgradnje i postavljanje turstičke signalizacije i obilježja ZOI' 84. Ovaj projekt bit će realiziran zajedno s Turstičkom zajednicom Kantona.

"Cilj nam je da ovakvim manifestacijama osvježimo sjećanje na 14. ZOI i podsjetimo se na ovaj istorijski događaj kojim se naš grad može ponosti. Također, želimo da pokažemo da smo sposobni organizirati velike sportske manifestacije i uvjerana sam da će doći vrijeme kada će Sarajevo ponovo organizirati ZOI", kazala je Borovac.

U sklopu obilježavanja godišnjice ZOI u Sarajevu će od 7. do 21. februara biti održano 14 sportskih i kulturnih međunarodnih manifestacija. U sportskom dijelu bit će održana takmičenja i turniri u hokeju na ledu, umjetničkom i brzom klizanju, alpskom i nordijskom skijanju, sankanju, a u kulturnom programu tradicionalni Festival "Sarajevska zima", koja će svečano biti otvorena 7. februara, te prezentacija kataloga Olimpijskog muzeja i filma o Vučku, maskoti 14. ZOI.