Kultura
0

Grad Sarajevo pomaže rad nacionalnih društava

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović potpisao je u utorak ugovore o realizaciji odobrenih sredstava iz budžeta Grada Sarajeva za 2006. godinu u okviru podrške nacionalnim kulturnim društvima.

Shodno ugovoru, Grad će u ovoj godini podržati aktivnosti "Preporoda", "Prosvjete" i "Napretka" sa po 10.000 KM te "La Benevolencije" s 5.000 KM.

Mitrović je istaknuo kako Grad Sarajevo posebnu pažnju poklanja stvaranju uvjeta za kontinuirani razvoj i aktivnost nacionalnih kulturnih društava bošnjačkoga, hrvatskog, srpskog, jevrejskog i drugih naroda koji žive u Sarajevu.

Predsjednik BZK "Preporod" Šaćir Filandra zahvalio je na pomoći, pohvalivši nastojanja nove strukture Grada da unaprijedi saradnju s kulturnim društvima.

Generalni sekretar SKD "Prosvjeta" Dragan Šeleda izrazio je zadovoljstvo što je ovo najstarije nacionalno kulturno društvo u Sarajevu uvijek imalo podršku Grada, a savjetnik predsjednika HKD "Napredak" Tomislav Batinić je dodao kako ovaj vid podrške treba pozdraviti te da se nada, kada se Gradu vrate njegove nadležnosti, značajnijoj podršci ovim društvima.

Potpredsjednik Društva "La Benevolencija" Boris Kožemjakin naglasio je da će ova sredstva posebno pomoći izložbenim aktivnostima u galeriji "Novi hram.

Zaključeno je da se uradi platforma zajedničke saradnje Grada i spomenutih nacionalnih kulturnih društava, u kojoj bi bili utvrđeni prioriteti u njihovom djelovanju te podrška Grada tim aktivnostima.

Grad Sarajevo do sada je sa 135.000 KM podržao aktivnosti spomenutih društava koje obuhvataju izdavačku djelatnost te organiziranje tribina, predavanja, izložbi, kao i književnih, filmskih i dramskih večeri, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.