Kultura
0

Grad Sarajevo i "Sarajevska zima" obilježavaju godišnjicu olimpijskih igara

FENA
Direktor Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac najavili su danas specijalne festivalske programe kojima će zajedno obilježiti 24. godišnjicu XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Prva velika manifestacija kojom će biti oživljeno sjećanje na XIV ZOI u Sarajevu 1984. godine bit će održana 8. februara u 15.45 sati na Stadionu "Asim Ferhatović Hase". U znak sjećanja simbolično će biti zapaljena Olimpijska vatra uz koncert koji će organizirati Skupština Grada Sarajeva, JP "Olimpijski centar ZOI '84.", Sarajevoart te "Sarajevska zima".

Nastupit će Gabi&Les Monzu iz Kanade, grupa Nine Dragon Heads, Banda Di Piazza Caricamento iz Italije te domaći izvođači i grupe Euthanasia, Last Location, Zana Mesihović i bend, Tanzelarija, Sarajevo Drum Orchestra te 13 violončelista.

Gradonačelnica Borovac Festival "Sarajevsku zimu" na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu ocijenila jednim od najvećih kulturnih događaja u Sarajevu, ali i BiH koji iz godine u godinu raste pod olimpijskim motom "brže, jače, snažnije".

Ona je posebno zahvalna Festivalu što je protekle 24 godine uspio zadržati olimpijski duh i pretvoriti ga u kulturni, čime je ovu manifestaciju uvrstio na kulturnu mapu Evrope i svijeta.

Grad Sarajevo ove je godine Festival pomogao sa 105.000 KM. Borovac je apelirala na sve nivoe vlasti u BiH, posebno federalni nivo, da pomognu Festival kako bi njegov program bio što kvalitetniji.

Direktor Muzeja ZOI '84. Edin Numankadić ustvrdio je da je Festival mnogo učinio na afirmaciji kulture u Sarajevu i BiH te da je tokom 24 godine doprinio održavanju kulturnog dijaloga uz kojeg su mnoge sarajevske generacije rasle.

Spahić je ujedno saopćio da su Festival i Grad Sarajevo zajedno potpisali kandidaturu za Seul za organizaciju svjetskog susreta izdavača, a tu su i podnesene kandidature za Sarajevo svjetski grad knjige 2010. godine te za Sarajevo kao evropski i svjetski kulturni centar 2014.