Festival stripa
9

Grad na Neretvi ovog vikenda "podijeljen" između Texa Willera i Thora

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Treći Mostarski strip vikend privukao je pažnju ljubitelja stripa u našoj zemlji te na dva dana od Mostara napravio regionalni centar ove, kod nas marginalizirane, umjetnosti. Festival koji je okupio brojne proslavljene domaće, ali i svjetske autore organizira Udruženje "Mostrip".

Dubravko Šimić, predsjednik Udruženja "Mostrip" i direktor festivala, kaže kako je ove godine u Mostar došlo 13 specijalnih gostiju i devet novih koji nisu bili ranijih godina.

"Oba dana je bogat program. Imamo izložbu maketara i gostujućih autora, dječijih autora. Tu je i bogata berza stripa, tribine, radionice... Kako je ulaz besplatan, pozvao bih sve Mostarce da dođu i uživaju u stripovima", kazao je Šimić.

Autori dolaze iz šest zemalja, a festival posebno promoviše domaće, kao i one iz regije. Između ostalih tu su Claudio Castellini, Aleksa Gajić, Dražen Kovačević, Enis Čišić, Filip Andronik, William Simpson, Leonid Pilipović, Luka Cakić, Borislav Maljenović, Milorad Vicanović Maza, Pasquale Frisenda, Paulo Bisi i Renato Vladimir Renky.

"Kao što vidite zanimljivo društvo, različite škole, autori koji rade za izdavače iz cijelog svijeta. Naši autori danas većinom rade za francuske izdavače jer nam nekako ta francusko-belgijska škola stripa najviše odgovara", izjavio je Dubravko Šimić.

Cilj mostarskih ljubitelja stripa na početku ove ideje bio je vratiti u žižu interesovanja ovu pomalo zaboravljenu umjetnost.

"Uspjeli smo poprilično, vjerujem da bi narednih godina mogli imati i tri programska dana. Generacije iz sedamdesetih i osamdesetih i danas najviše čitaju Zagora, Texa, Marka, Bleka, dok je mlađa generacije na američkim zvijezdama Batmanu, Supermanu, ponajviše zahvaljući filmovima u kinima. Ima djece koja čitaju i japanske mange, polako i to ulazi na naše tržište", kazao nam je direktor Mostarskog strip vikenda.

Jedna od najvećih zvijezda ovog vikenda u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, gdje je zborno mjesto ljubitelja stripa, bit će Willam Simpson, čuveni strip crtač najpoznatiji po radu na megapopularnoj seriji "Igra prijestolja". Kaže da je sretan što s brojnim kolegama u Mostaru može razgovarati o stripu i da se uvijek raduje ljubiteljima stripova.

"Ja sam dizajnirao brojne predmete, zmajeve, vukove... Nacrtao sam prve skice White Walkera, Imao sam jedan paragraf objašnjenja iz knjige George Martina. Mnogo toga što sam ja radio bile su počeci ideje onog što smo kasnije vidjeli na ekranu. Sjećam se kako je nastao 'Three-Eyed Raven', bile su dvije verzije kako bi moglo izgledati", ispričao je Simson samo neke od priča nastalih tokom deset godina rada na seriji.

Enis Čišić, strip crtač iz Sarajeva, crtao je Spidermana za čuvenu američku kuću Marvel. Već tri godine je na festivalu u Mostaru za kojeg kaže da je bez konkurencije u našoj zemlji, a sigurno jedan od ozbiljnijih u regiji.

"Ovo je od prve godine prava stvar, nešto što je trebalo ovom gradu. Radio sam za Marvel dva naslova Spidermana, bavim se stripom i ilustracijom, a u Sarajevu predajem crtanje. Sve više je strip crtača kod nas, ovakvi događaji tome doprinose. Udruženje koje organizira ovaj vikend imalo je i brojne radionice gdje smo mi iskusni crtači radili s mladim autorima, prenosili im znanje i ljubav prema stripu. Sretan sam da Bosna i Hercegovina ima sve više ljudi koji žive za strip", kaže Čišić.