Kultura
0

Grad kao mjesto okupljanja, ožiljaka, sreće, budućnosti i inspiracije

FENA
Središnja tema ovogodišnjih Evropskih književnih susreta u Sarajevu je grad.

Grad kao mjesto okupljanja, nasilja, ožiljaka, sreće, budućnosti i književne inspiracije... Osnova za upravo ovu temu je činjenica da je ovo stoljeće u kojem sada živimo stoljeće gradova-gorostasa, da su gradovi mjesta miješanja i stapanja života, da su gradovi mjesta susreta, lutanja, izuma, pobuna, meteža, ratova i pomirenja... Istovremeno gradovi su i hiperproduktive materice književnosti...

Koje želje može probuditi grad, pitanje je koje je postavljeno na današnjem okruglom stolu. O gradu su govorili Giorgio Pressburger (Trst), Gert Heidenreich (Minhen), Jamal Mahjoub(Kartum) i Robert McLiam Wilson (Belfast).

Karakteristika ovih govornika je da su oni mijenjali gradove kao svoja staništa, iz različitih razloga migrirali su iz grada u grad, iz države u državu...

Pressburger je rođen u Budimpešti, potom je preslio u Rim, a nakon Rima vođen poslom reditelja odlazi u Trst. Ipak njegove knjige bar većina njih vezana je za kvartove Budimpešte, Rim i Trst su rijetka tema u knjigama ovog pisca. Tako da Budimpešta ostaje središnje mjesto njegove književnosti, iako u ovom gradu ne živi već 20 godina.

Gert Heidenreich govoreći o Minhenu rekao je da je to za njega postao i previše poznat grad da bi pisao o njemu. Po njegovom mišljenju njemački pisci sve više pišu o drugim svjetskim gradovima, jer za pisanje je potrebno da grad ima tajnu.

Jamal Mahjoub vezan je za Kartum-Liverpul-London. On je govorio o razlikama i sličnostima između ovih gradova. Za njega je migracija, tj. mijenjanje gradova ujedno i inspiracija, ali i pitanje slobode. Također, živio je i u Danskoj, i kako kaže u Danskoj mu je bilo neobično pisati o Sudanu, ali upravo je tu pisao o historiji Sudana. Kako kaže Mahjoub lakše je pisati o gradovima u kojima niste bili, nego o gradovima u kojima boravite.

Robert McLiam Wilson rođen je u Londonu. I kako kaže, London je grad o kojem je lako pisati, toliko lako da se o ovom gradu može pisati i u snu. Nakon što je prešao u Belfast, pitao se kako je pisati o ovom gradu, ali kako kaže svi gradovi su slični, oni su prije svega mjesta okupljanja i kada to shavatite lako vam je i pisati o gradovima.