Kultura
0

Grad iz budžeta za ovogodišnji SFF izdvojio 200.000 KM

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Udruženja građana i umjetnika “Obala Art Centar” Mirsad Purivatra potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju kulturne manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo - 16. Sarajevo Film Festival. Shodno ugovoru, Grad je iz svog budžeta za ovogodišnji SFF izdvojio 200.000 KM.

“Sarajevo Film Festival jedan je od brandova grada Sarajeva. Mi smo to prepoznali i proglasili ga manifestacijom od posebnog interesa za Grad. Filmska industrija poprima obilježje prave industrije, ona postaje magnet za ljude, posebno posjetioce. Stoga je Grad participirao i u nekim filmskim ostvarenjima koji će se naći u takmičarskom dijelu ovogodišnjeg SFF-a”, rekao je tom prilikom gradonačelnik Behmen dodavši da je Grad uprkos recesiji i lišenim sredstvima od Kantona Sarajevo izdvojio značajna sredstva za ovaj Festival koja će se sigurno vratiti Sarajevu i njegovim građanima.

“Raduje činjenica da projekat SFF ima stabilnost zahvaljujući određenom broju institucija među kojima je svakako Grad Sarajevo sa kojim imamo obostran interes a to je da kroz Sarajevo Film Festival interes za Sarajevo stalno raste.”, istaknuo je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Purivatra je dodao da se ove godine očekuje do sada rekordan broj posjetilaca SFF-a, broj akreditiranih medija i zemalja odakle oni dolaze. Festival će i ove godine kroz različite programe djelovati u sve četiri gradske općine.

Od svog ponovnog formiranja, Grad podržava, finansijski i na sve druge načine, ovu manifestaciju, a Gradsko vijeće Grada Sarajeva je svojom Odlukom o utvrđivanju kulturnih manifestacija od posebnog interesa za Grad odredilo dvanaest međunarodnih kulturnih manifestacija među kojima je i "Sarajevo Film Festival“.