Grad Beč će i u 2013. povećati izdvajanja za kulturu i nauku

F
FENA
28.11.2012. u 14:00
20
2
Grad Beč će i u 2013. povećati izdvajanja za kulturu i nauku
20
Grad Beč će i u 2013. povećati izdvajanja za kulturu i nauku Bečka opera (Foto: AFP)
Vlada grada Beča je unatoč trendu štednje u Evropi, prisutnom u zemljama poput Holandije, Španije, Italije, Francuske i Grčke, koje su drastično skratile budžetske izdatke za kulturu, odlučila čak i povisiti svoj iznos budžeta za kulturu za 2013. godinu.
Cilj je zadržati rejting kulturne metropole u svijetu i milionski broj posjetitelja svake godine.

Predračun budžeta grada Beča za kulturu i nauku iznosi 231,3 miliona eura, od čega će segmentu kulture pripasti oko dva miliona eura. Od toga će, između ostalog, profitirati oblast nauke, Bečki muzej (Wien Museum), kao i općinski muzeji ili filmska oblast.

Važni ciljevi za kulturnu politiku u 2013. godini su pristup i učešće svih grupa stanovništva u Beču, umjetnosti i kulturi, oživljavanje bečkog pozorišta, ali i kultura i njega spomenika te očuvanje starog jezgra grada.

Izdaci grada Beča za kulturu i nauku od 167,3 miliona eura iz 2001. godine su povećani na 231,3 miliona eura u 2013. godini, što je porast od 64 miliona ili 38 posto.

Udio kulture i nauke u cjelokupnom budžetu grada Beča ostao je nepromijenjen, tj. iznosi oko dva posto, saopćio je iz Compress Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: