{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grad Beč će i u 2013. povećati izdvajanja za kulturu i nauku

F
28.11.2012. u 14:00
20
2
Grad Beč će i u 2013. povećati izdvajanja za kulturu i nauku
20
Grad Beč će i u 2013. povećati izdvajanja za kulturu i nauku
Bečka opera (Foto: AFP)
Vlada grada Beča je unatoč trendu štednje u Evropi, prisutnom u zemljama poput Holandije, Španije, Italije, Francuske i Grčke, koje su drastično skratile budžetske izdatke za kulturu, odlučila čak i povisiti svoj iznos budžeta za kulturu za 2013. godinu.
Cilj je zadržati rejting kulturne metropole u svijetu i milionski broj posjetitelja svake godine.

Predračun budžeta grada Beča za kulturu i nauku iznosi 231,3 miliona eura, od čega će segmentu kulture pripasti oko dva miliona eura. Od toga će, između ostalog, profitirati oblast nauke, Bečki muzej (Wien Museum), kao i općinski muzeji ili filmska oblast.

Važni ciljevi za kulturnu politiku u 2013. godini su pristup i učešće svih grupa stanovništva u Beču, umjetnosti i kulturi, oživljavanje bečkog pozorišta, ali i kultura i njega spomenika te očuvanje starog jezgra grada.

Izdaci grada Beča za kulturu i nauku od 167,3 miliona eura iz 2001. godine su povećani na 231,3 miliona eura u 2013. godini, što je porast od 64 miliona ili 38 posto.

Udio kulture i nauke u cjelokupnom budžetu grada Beča ostao je nepromijenjen, tj. iznosi oko dva posto, saopćio je iz Compress Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: